Home » Den antatte norske angriperen er en konvertitt til islam kjent for politiet

Den antatte norske angriperen er en konvertitt til islam kjent for politiet

by Thure Lindhardt

I Kongsberg, 66 km sørvest for hovedstaden Oslo, ble fem personer mellom 50 og 70 år skutt med piler – fire kvinner og én mann – og to andre ble skadet. Dette er det dødeligste angrepet i Norge de siste 10 årene.

– Vi snakker om å konvertere til islam, sa den norske politimannen Ole Bredrup Saeverud til journalister torsdag.

«Det har vært frykt for radikalisering tidligere,» sa han.

Ifølge OBSaeverud avga den mistenkte 37-åringen en tilståelse under avhør.

– Vi forklarer blant annet om det var et terrorangrep, la han til.

Rapporter som knytter den mistenkte til radikalisering var ikke mottatt i år, men politiet hadde tidligere etterforsket den gangen, sa OBSaeverud.

«Vi er relativt sikre på at han handlet alene,» sa han.

Etter angrepet onsdag sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen at hun var svært opprørt over det «forferdelige angrepet» i Kongsberg.

«Prøvde å redde»

«Jeg har dyp sympati for ofrene og deres familier,» sa hun.

FNs generalsekretær Antonio Guterres skrev på Twitter at han var «sjokkert og forferdet over de tragiske nyhetene fra Norge».

Den mistenkte vil bli siktet for varetektsfengsling foran en dommer torsdag eller fredag, sa advokaten hans til nyhetsbyrået AFP.

— Han forklarer i detalj, snakker og samarbeider med politiet, sa advokat Fredrik Neumann foran journalister.

Mistenkte tilsto å ha raset i Kongsberg, sa aktor Ann Iren Svane Matthiassen. Hun fortalte at mannen ble avhørt om natten.

Ifølge politiet gikk den mistenkte rundt i byen og skjøt piler mot folk. Ifølge politiet ble flere personer skadd i butikkene.

Navnene på ofrene er foreløpig ikke frigitt.

Begge de skadde blir behandlet på sykehusets intensivavdeling. En av dem er en politimann som var på besøk i en butikk uten tjeneste og ble angrepet. Det er foreløpig ikke tilgjengelig informasjon om tilstanden til de skadde.

Norske medier spekulerer også i hvorfor politiet pågrep den mistenkte en drøy halvtime etter de første meldingene om angrepet.

Politiet ble varslet om angrepet ved 18-tiden onsdag. 13 minutter lokal tid (19:13, Litauen) og arresterte den mistenkte i omtrent 30 minutter.

Et vitne Hansine sa til TV2 da hun hørte en lyd og så en kvinne som gjemte seg og «en mann … med piler og en pil på skulderen og en bue i hånden».

«Da så jeg folk løpe bort, forsøke å rømme … Blant dem var en kvinne som holdt et barn,» sa vitnet.

En pil flagrer i veggen

Det er lagt ut bilder i media som viser en hylende svart pil fanget i veggen, samt et tre som ligger på bakken, likt det som ble brukt i konkurransen.

Politiet sa torsdag at den mistenkte brukte andre våpen.

– Disse hendelsene sjokkerer oss, sa den avtroppende statsministeren Erna Solberg torsdag.

Norges utnevnte statsminister John Gahr Store, leder av sentrum-venstre Arbeiderpartiet, som vant stortingsvalget og skal tiltre torsdag, beskrev angrepet som «forferdelig».

– Det er utrolig. Realiteten er imidlertid at fem mennesker ble drept, mange ble skadet og mange var i sjokk, sa Gahr Store til NRK torsdag.

Norske politifolk bærer vanligvis ikke våpen, men etter angrepet beordret Rikspolitiet tjenestemenn å bevæpne hele landet.

Den norske hemmelige tjenesten PST var advart, sier en talsmann for Martin Bernsen til AFP.

Norge har tradisjonelt vært et fredelig land, men høyreekstreme angrep har skjedd de siste årene.

Ekstremisten Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker i et dobbeltangrep 22. juli 2011.

ABBreivik satte fyr på en minibuss lastet med eksplosiver for første gang i hovedstaden Oslo ved Statsministerens kontor. Han dro senere til den nærliggende øya Utioja og skjøt dusinvis av mennesker der i en sommerleir med ungdom på venstresiden.

I august 2019 skjøt nynazisten Philip Manshaus mot en moské i utkanten av Oslo. Etter hvert klarte de tilbedende å holde ham tilbake; Ingen ble hardt rammet i denne hendelsen.

Imidlertid hadde Ph. Manshaus tidligere skutt sin 17 år gamle søster som var adoptert i Kina. Statsadvokaten beskrev handlingene hans som en «rasistisk handling».

Norske sikkerhetstjenester har også avverget flere planlagte jihadistangrep i landet.

You may also like

Leave a Comment