Home » Den avgjørende fasen av mesterskapet er nært forestående. Det er tid for hovedrunden – håndball – nyheter, statistikk, resultater

Den avgjørende fasen av mesterskapet er nært forestående. Det er tid for hovedrunden – håndball – nyheter, statistikk, resultater

by Erlend Loe

Det er tid for hovedfasen av verdensmesterskapet. Fra dette velger vi kvartfinalistene til verdenscuppen i Polen og Sverige. Alle favoritter holder fortsatt fingeren på pulsen og spiller for alt.

La oss få reglene på det rene – de tre beste lagene i hver gruppe konkurrerer mot de tre beste lagene i en annen gruppe. Gruppe A vs B, C vs D, E vs F og G vs H. Dette gjør fire grupper på seks lag hver, hvorav to kvalifiserer til kvartfinalen. Hvert lag bærer poeng inn i hovedfasen. Kun poeng scoret av lag fra samme gruppe teller. Dermed ble Saudi-Arabia eliminert fra den polske gruppen, og derfor kunne ingen av lagene (Polen, Frankrike og Slovenia) ta poengene mot sine rivaler.

I den første fasen var det nesten ingen overraskelser, men noen interessante avgjørelser. USA slår Marokko, Belgia slår Tunisia eller Ungarn slår Island under utrolige omstendigheter. Egypts seier over Kroatia kommer også som noe av en overraskelse gitt størrelsen. Den største skuffelsen i den første fasen? Nord-Makedonia, Kroatia og… definitivt Polen.

Gruppe 1 – Krakow

1. Spania 4 poeng

2. Frankrike 4 poeng

3. Slovenia 2 poeng

4. Montenegro 2 poeng

5. Polen 0 poeng

8. Iran 0 poeng

Med fire «poeng» er Frankrike og Spania utvilsomt favorittene til å nå kvartfinalen. Det ser ut til at det i utgangspunktet bare er Slovenia som kan true og forpurre disse to. Visst blir franskmennenes dueller med spanjolene og slovenerne med spanjolene en håndballfestival på høyeste nivå.

Dessverre ser ikke polakkene særlig bra ut i denne gruppen. Patryk Rombels lag falt hardt mot slovenerne i Katowice, tapte mot Frankrike og var utslitte etter å slå Saudi-Arabia. For å komme ut av gruppen må polakkene regne med tre seire og en gunstig ordning i de gjenstående duellene. Bare et mirakel kan gjøre oss til et av de åtte beste lagene i verden. Det ville imidlertid vært flott å avslutte verdenscupen med tre seire mot Spania, Montenegro og Iran. Selv om det ikke er for mange argumenter på papiret med førstelaget, bør vi se på Iran og Montenegro.

Gruppe 2 – Gøteborg

1. Sverige 4 poeng

2. Portugal 2 poeng

3. Island 2 poeng

4. Ungarn 2 poeng

5. Brasil 2 poeng

6. Kapp Verde 0 poeng

En gruppe hvor alt er mulig. Svenskene gikk gjennom første runde, men de hadde ingen rival der som var verdig. Nå reiser de til stjernespekkede Island, storslåtte og disiplinerte Portugal og modige magyarer. Skandinavene vil ikke ha det lett med noen av disse rivalene, men er fortsatt sterke favoritter til å nå Quarters. Faktisk vet vi ennå ikke hva Glenn Solbergs påstander er i stand til, da de ikke er seriøst verifisert. Til tross for alt er Island fortsatt den mest seriøse utfordreren til å true svenskene og til og med ende opp med å ta førsteplassen på tabellen. Gudmundur Gudmundssons spillere er ikke i full gang ennå, noe den fatale avslutningen og nederlaget til Ungarn viser. Men det mest interessante var Portugal, som fra 2020 ønsker å tilkalle de svenske demonene og spille «Three Crowns» på deres jord igjen. Brasil vil kvalifisere seg minst med Kapp Verde som sannsynligvis poengfangerne, men de gjorde det veldig bra i sluttspillet, tapte lett mot Brasil og vant andre omgang mot Sverige.

Gruppe 3 – Katowice

1. Norge 4 pkt

2. Tyskland 4 poeng

3. Serbia 2 poeng

3. Nederland 2 poeng

5. Kald 0 poeng

6. Argentina 0 poeng

Dette er sannsynligvis den mest interessante gruppen for en utenforstående. Som vi sa i utlysningen av VM – her kan alle overraske. I denne situasjonen falt det for nederlenderne, som hadde store kamper med Nord-Makedonia og Argentina og tapte enkelt for nordmennene i thrilleren. Norge og Tyskland er selvsagt fortsatt favoritter til å nå kvartfinalen, men nederlenderne har fortsatt en sjanse – spesielt kampen mot Tyskland, men også å slå Qatar og Serbia er avgjørende. Denne rivaliseringen med Tyskland lover å bli belønnet. Serberne, som er favoritter til å møte Argentina, bør heller ikke avvises, og selv nederlendere og nordmenn kan ødelegge blodet. Qatar og Argentina teller ikke med for opprykk, men kan overraskende nok også rote til når de «deler ut» poeng.

Gruppe 4 – Malmö

1. Danmark 4 poeng

2. Egypt 4 poeng

3. Kroatia 2 poeng

4. Bahrain 2 poeng

5. Belgia 0 poeng

6. USA 0 poeng

En gruppe der ved første øyekast av eksperter på emnet alt virker klart. Egypt og Danmark bør avgjøre kampen om førsteplassen. Kroatia tar trolig 3. plass og da bør det være etter tabellen over. Kroatenes nederlag mot Egypt salvet ytterligere handling fra begge i hovedfasen. Egypt, som sportssjargongen sier, har «ingen å tape». Bortsett fra Danmark, selvfølgelig, men det blir likevel ikke nok fordi kroatene også møter skandinavene. Tidligere ville vi kalt denne europeiske klassikeren en skikkelig «match», men nå blir Nikolaj Jacobsens spillere en klar favoritt, samt favoritten til hele gruppa. Men hvis Kroatia på en eller annen måte vinner mot Danmark, begynner en fantastisk jakt rett fra Fast and the Furious. Dette er imidlertid bare en gjetning, og partioppstillingen på slutten av kampen bør forbli som den er for øyeblikket.

Gruppe I går inn i gruppe III, så etter hvert går franskmennene, spanjolene eller slovenerne til nordmenn, tyskere og kanskje nederlendere

Gruppe II går på sin side inn i gruppe IIII, hvor svenskene, islendingene og portugiserne fortsetter å spille mot Danmark, Egypt eller Kroatia.

Foto av Rafał Oleksiewicz

You may also like

Leave a Comment