Home » Den berømte blåtannen, kongen av Danmark og Norge, hviler i nærheten av Wolin? Slapp av, det er bare en teori

Den berømte blåtannen, kongen av Danmark og Norge, hviler i nærheten av Wolin? Slapp av, det er bare en teori

by Peter Østbye

En kald dusj etter å ha oppdaget den «polske graven» til den kjente vikingprinsen. Eksperter er på vakt mot avsløringene om Harald Blåtands angivelige gravsted, det vil si under kirken i Wiejków ved Wolin.

I følge teorien til Marek Kryda, en forfatter og populariserer av vitenskap, ble vikingkongen av Danmark Harald Sinotooth gravlagt i Wiejków. Det påståtte funnet var basert på analyse av satellittbilder.

– Funnet av en mulig gravhaug (3 m høy og 33 m i diameter) av denne kongen i Wiejków, 6 km fra Wolin, ville bekrefte de tidligere funnene til den svenske arkeologen Sven Rosborn angående den såkalte «Sinotooth’s Treasure». Ifølge ham ble restene av Harald Blåtann ved et uhell oppdaget sammen med denne skatten i Wiejków i 1841 i et gravkammer i stein under den nåværende bygningen til den lokale kirken – mener Marek Kryda, forfatter av boken «Polska wikingów».

Ifølge Kryda vil arkeologisk forskning i Wiejków avgjøre på hvilken dybde den lokale graven ligger inne i haugen og når den første (sannsynligvis tre) kirken (eller kapellet) ble bygget på toppen. Hvis Blåtand hadde ønsket en kristen begravelse, ville han helt sikkert blitt gravlagt på en hedersplass i kirkebygget. Å ta prøver fra haugens kjerne skulle hjelpe arkeologer å finne ut hvordan denne strukturen ble konstruert. Selv den første, ikke-invasive bruken av georadar, som er vanlig i samtidsarkeologi, kan vise hva som er inni. Kombinert med magnetometre kan disse teknologiene rekonstruere et bilde av det som ligger under jorden – uten engang å måtte grave opp.

SE OGSÅ:

Vi ba en ekspert fra det polske vitenskapsakademiet om å kommentere funnet. Han er skeptisk til denne teorien.

– I nesten alle vestpommerske landsbyer av middelaldersk opprinnelse, men også i yngre landsbyer er det åser under kirker – sier Marek Dworaczyk fra Institutt for arkeologi og etnologi ved det polske vitenskapsakademiet i Szczecin.

En arkeolog fra universitetet i Szczecin er også kritisk til funnet.
– Som arkeolog skulle jeg veldig ønske at Harald Blåtands grav i Vest-Pommern ble oppdaget. Jeg forventer at det er på nivå med Gamle Uppsalas Kongegraver. I mellomtiden er jeg imidlertid redd for at vi i Wiejków vil finne mange overforenklinger og elementer fra syltesesongen og markedsføringen av en nylig utgitt bok … – tror Dr. Przemysław Krajewski fra Institutt for arkeologi ved Universitetet i Szczecin.

Hele polemikken om Haralds grav er HER

La oss legge til at teorien om begravelsen på Wolin også er motsagt av informasjonen gitt av «Story You Don’t Know»-profilen. Danske arkeologer oppdaget det tapte setet til Harald for noen år siden. Dessverre utenfor Polen. Ved Jelling på Jylland-halvøya fant de gravhauger, runesteiner og en kirke knyttet til danske kongegraver fra 1000-tallet, som i 1994 ble erklært på UNESCOs verdensarvliste.

Hvem var Harald Blåtann?

Harald Blåtand (dansk Harald Blåtand; født ca. 911 – død 1. november 987 i Jomsborg) – Konge av Danmark i 958-987 og Norge i 974-985. Harald Blåtand introduserte kristendommen til Danmark gjennom dåpen sin rundt 965. Under sin regjeringstid tok han seg også av landets utvikling ved å støtte store byggeprosjekter. På Jelling, hvor foreldrene hans ble gravlagt under en haug, reiste han en utsmykket runestein, som er det første beviset på kristningen av Danmark, og bygde en kirke der, som han overførte farens levninger til. Han bygde slott. Han bygde kirker (mest kjent i Roskilde) og broer. Lite er kjent om kongens død. Harald skulle reise til Jomsborg, som trolig er dagens Wollin, sammen med sønnen Swen Gabelbart under borgerkrigen, hvor han snart døde.

Det skjer i Polen og i verden – les videre i.pl

reklamemateriell for partnere

You may also like

Leave a Comment