Home » Den første kommersielle flyturen på seks år fra Sanaa, hovedstaden i Jemen

Den første kommersielle flyturen på seks år fra Sanaa, hovedstaden i Jemen

by Gunnar Garfors
Gjenopptagelsen av flyvninger fra havnen i Sanaa, en by styrt av Houthi-opprørerne, er en del av en to måneder lang våpenhvile som trådte i kraft i begynnelsen av april gjennom FNs byrå. Våpenhvilen inkluderte suspendering av offensive militære operasjoner, som tillot 18 drivstofffartøyer å få adgang til den Houthi-kontrollerte Rødehavshavnen Hodeida, og retur av kommersielle flyfly til Sana’a flyplass for å støtte samtaler om å gjenåpne veier til den omstridte regionen i Taiz.

Ifølge Flyktninghjelpen, en internasjonal veldedighetsorganisasjon som arbeider i Jemen, betjente Sanaa flyplass rundt 6000 mennesker før blokaden. passasjerer per dag og over to millioner passasjerer per år. Den inngåtte avtalen inneholder en klausul som tillater organisering av to kommersielle flygninger per uke til og fra Sanaa, Jordan og Egypt.

Historisk cruise

Jemens nasjonale flyselskap, Yemen Airways (Yemenia), opererte mandag sin første kommersielle flyvning fra Midtøsten-hovedstaden siden 2016, noe som vekket håp blant det lokale og internasjonale samfunnet om at en midlertidig FN-megler våpenhvile er mulig ville være et skritt mot en varig fred som kan forbedre hverdagen til jemenitter. Yemenia-flyselskapet fraktet 137 passasjerer, inkludert pasienter som trenger behandling i utlandet og deres pårørende, fra Sanaa til den jordanske hovedstaden Amman.

Opprinnelig skulle den første flyturen på seks år finne sted 24. april Han ble holdt tilbake av en strid om pass utstedt av Houthi-opprørere. Til slutt, mandag morgen, ankom Airbus A320 med registreringsnummer 7O-AFA, en av de fire A320-ene i den jemenittiske flåten, til Sanaa etter å ha tatt flyet IY400. Maskinen fløy inn fra havnebyen Aden. Ved ankomst til terminalbygningen mottok flyet en honnør til ære for «milepælen» for Jemens sivile luftfart. Så rundt klokken 9.00 lokal tid tok flyet av mot Amman og landet i Aden i mellomtiden. Jetflyet, flynummer IY648, ankom den jordanske hovedstaden klokken 11.38 lokal tid. Flyet fløy tilbake til Jemen etter et opphold på rundt en time. Returflyvningen var IY649.

Forrige uke sa den jemenittiske regjeringen at den ville tillate innbyggere fra opprørskontrollerte områder å reise med Houthi-utstedte pass, og fjerne barrieren for flyreiser. Det statlige nyhetsbyrået SABA sa at Jordan utsteder nye jemenittiske pass til de som ankommer med Houthi-utstedte reisedokumenter.

Ifølge FN har konflikten i Jemen, der en Saudi-ledet koalisjon støtter regjeringen mot Iran-støttede Houthi-opprørere, forårsaket en humanitær katastrofe i et fattig land på kanten av den arabiske halvøy. Mer enn 23 millioner jemenitter over hele landet har behov for humanitær hjelp. Krigen truet også sikkerheten i Persiabukta.

FN og USA ønsket gjenåpningen av flyplassen i den jemenittiske hovedstaden velkommen. – Jemen opplever i dag sin mest fredelige tid siden krigen startet, og disse flyvningene er et viktig skritt for å fortsette å forbedre livene og mulighetene til det jemenittiske folket, sier Adrienne Watson, talskvinne for Det hvite hus nasjonale sikkerhetsråd.

Hans Grundberg, FNs spesialrepresentant for Jemen, gratulerte gjenopptagelsen av flytrafikken og takket regjeringene i Jemen og Jordan for å tilrettelegge flyturen. «Jeg vil gratulere alle jemenitter med dette viktige og etterlengtede steget,» sa han. «Jeg håper det vil bringe lettelse til jemenitter som trenger behandling i utlandet, utdanning og forretningsmuligheter, eller et gjensyn med sine kjære,» la Grundberg til. USAs utenriksminister Antony Blinken ønsket gjenopptagelsen av flyreiser velkommen og takket Grundberg og land i regionen for deres hjelp til å få det til.

300 tusen klare til å fly

Pasienter som hadde ventet på behandlingen i årevis, gikk gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassterminalen, som hadde vært øde siden 2016, spente og lettet over å kunne reise til Jordan, hvor de vil få hjelp. Etter press fra det internasjonale samfunnet ble det oppnådd en avtale om at innehavere av Houthi-utstedte pass skulle få reise utenfor Jemen. – Vi har ventet på denne turen i tre år. På grunn av min fars helse kunne vi ikke ta ham over land til Aden. Takk gud for at lettelsen har kommet, sa Ismail al-Wazan før han gikk om bord på flyet til Amman. I Jemen er rundt 300 000 pasienter villige til å betale for flyreiser og behandling utenfor sitt eget land.

De etterlengtede flyvningene vil imidlertid ikke være nok til å dekke de «enorme behovene» til folket i Jemen, som i stor grad har vært avskåret fra verden de siste årene, advarte Raed Jabal, underdirektør i Civil Aviation Authority. – Vi oppfordrer FN og relevante myndigheter til å permanent åpne Sanaa lufthavn for alle jemenitter uten restriksjoner eller betingelser, sa Jabal før det første flyet lettet.

Bruce Riedel, en leder ved den Washington-baserte Brookings Institution, sa at slike kommersielle flyvninger er nødvendige for å la jemenitter, spesielt de med helsemessige forhold, få behandling i utlandet gitt landets dårlige medisinske infrastruktur. «FN har også som mål å opprette et jemenittisk passkontor i Sanaa for å sertifisere begge sider og utstede de relevante dokumentene,» sa han.

Jasmin Lavoie, mediekoordinator ved Flyktninghjelpen i Jemen, sa til Voice of America at mandagens flukt var «en vei til varig fred for Jemen». «Dette er en av de viktigste tingene som måtte håndteres i denne to måneder lange våpenhvilen,» sa han. – Vi hører også at andre flyvninger kan finne sted allerede neste onsdag. Det betyr at jemenitter kan få behandling i utlandet. Det blir enklere og billigere å bringe og eksportere varer til Jemen, la Lavoie til.

Til tross for daglige overtredelser rapportert av begge sider, døde store kamper på bakken og fra luften, og opprørere stoppet grenseoverskridende angrep på Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, søylestatene i anti-houthi-koalisjonen.

You may also like

Leave a Comment