Home » Den første vårdagen – hvordan feirer andre land den? – Værradio – Nyheter, tips, informasjon – Lytt til radio

Den første vårdagen – hvordan feirer andre land den? – Værradio – Nyheter, tips, informasjon – Lytt til radio

by Connie Nielsen

Den første vårdagen i Polen drukner vi Marzanna, vi drar med en ildkule og vi har Wagarowicz-dagen. Finn ut hvordan andre land feirer det.

Brannfestival i Valencia

Spanjolene elsker fiesta, så de feirer slutten av vinteren i noen dager – fra 15. til 19. mars. Den første vårdagen bygger byfolket store skulpturer, hvorav noen har et folkelig preg, mens andre representerer offentlige personer. Disse dukkene settes i brann siste juledag. I tillegg er det fyrverkeri og fyrverkeri hver dag under fiestaen kl. 14.00. Tradisjonelt konkurrerer forskjellige grupper med hverandre hvis show vil være vakrere. Alt er akkompagnert av sang, spill og havet av sangria.

En festival av farger i India

I India er den første vårdagen Holi-festivalen. Feiringen begynner på kvelden den dagen. Befolkningen tenner opp de store haugene og danser rundt dem i påvente av morgenen. Deretter fylles gatene med farger – beboerne fyller hverandre med vann og drysser dem med pulver i forskjellige farger. Lekene er akkompagnert av musikk og dans. Og i India faller denne høytiden på månedsskiftet februar og mars.

Baby Marta’s Day i Bulgaria

I Bulgaria feires den første vårdagen 1. mars. Så prøver bulgarerne å temme Baba Marta – en ondskapsfull gammel kvinne som utsetter slutten av vinteren. Til dette formålet lager innbyggerne den såkalte Martenice, det vil si dukker og smykker, av hvite og røde filler. De gir dem til hverandre og pynter trær, hus og gjerder med dem. Dette for å bestikke Baba Marta slik at det ikke vil forsinke slutten av vinteren. Navnet Martenica kommer fra det bulgarske navnet March.

Mexico – alt i hvitt

Meksikanere strømmer til eldgamle steder – under pyramidene eller rundt templer – i slutten av mars. Det ser spektakulært ut da hundretusenvis av mennesker kommer til jul og alle er kledd i hvitt. Feiringen varer hele natten – det tennes store bål rundt som folk danser og synger. Noen steder blir en okse rituelt drept og kjøttet spist av deltakerne i spillet. Meksikanere anser stedene rundt gamle bygninger som magiske og energigivende. Denne energien skal vare dem hele året.

Vi anbefaler: 13. mai: Typiske og uvanlige navnedager og høytider

Varmebuksers dag – Norge

I Norge, det kalde nordlandet, faller Vårfesten i midten av mai. Da begynner Femundsee å tine. Beboere besøker hverandre og byr på pannekaker med multebærsyltetøy og norske bringebær. Denne dagen skiftes klær tradisjonelt til lettere, og derfor kaller nordmenn den første vårdagen «farvel til varmebukser».

SE OGSÅ:

You may also like

Leave a Comment