Home » Den kinesiske elbilprodusenten NIO ønsker å produsere i Polen

Den kinesiske elbilprodusenten NIO ønsker å produsere i Polen

by Thure Lindhardt

En kinesisk elbilprodusent søker etter en person i Warszawa som skal stå for forberedelsene til byggingen av en bilfabrikk – vi lærer av LinkedIn. Overraskelse? Markedsundersøkelser? Egentlig ikke – den kinesiske produsenten har drevet lignende aktiviteter i andre europeiske land, inkludert Tyskland og Nederland, i noen måneder nå. NIO startet sin aktivitet på det europeiske markedet – og det burde ikke komme som noen overraskelse – i det mest elektrifiserte landet på kontinentet – Norge. Merkets bilutstillingsrom åpnet i Oslo 1. oktober – luksus-SUV-en ES8 kom først på markedet.

NIO – om 3 år fra idé til industri

Selskapet ble grunnlagt i slutten av 2014 av en kinesisk forretningsmann William Li og etter to år ble prototypen av en elektrisk drevet sportsbil vist. I 2017 ble en stor SUV kalt ES8 laget for masseproduksjon, andre modeller fulgte etter kort tid. Etter innledende problemer begynte salget å akselerere. I mai 2021 annonserte selskapet på sin hjemmeside: «Til tross for problemene med tilgang til halvledere som også påvirket oss, leverte vi 7 102 biler til kunder i april 2021, en økning på 125 prosent. for året før. Vi leverte totalt 102 803 biler”. I begynnelsen av november ble det levert til sammen 145.703 kjøretøy til kunder, selv om produksjonen gikk ned på grunn av problemer med tilgang til elektronikken.

25. november 2021 kom det meldinger om at NIO hadde signert en samarbeidsavtale med Shell om å bygge ladestasjoner og skifte batterier.

I Kina kjører NIO allerede den raske batteribyttetjenesten som tilbys kundene, som består i å raskt bytte ut et tomt batteri med et ladet, som ikke krever mer enn å fylle drivstoff på en forbrenningsmotor.

NIO – blir det en fabrikk i Polen?


Foto: NIO

NIO SUV-familien

Den kinesiske produsenten erklærer åpent at dens største problem for tiden er begrenset produksjonskapasitet, og i likhet med andre produsenter av «elektrikk», inkludert Tesla, ønsker å operere globalt for til syvende og sist å produsere biler over hele verden. Den (foreløpig inaktive) reklamen som legges ut på LinkedIn kan derfor være mer enn bare en bestemt type merkevareannonsering – om mulig vil selskapet også «lande» på det polske markedet. Selvfølgelig må det ta år fra planene om å bygge en fabrikk til implementeringen av en idé, men den kinesiske oppstarten viser at tiden «fra idé til industri» kan forkortes mye.

NOK utlysning

Foto: LinkedIn

NOK utlysning

You may also like

Leave a Comment