Home » Den kommende statsministeren i Norge er en mangemillionær som lover å bekjempe ulikhet

Den kommende statsministeren i Norge er en mangemillionær som lover å bekjempe ulikhet

by Thure Lindhardt

Ifølge de foreløpige resultatene fra stortingsvalget mandag, skal 61-åringen lede den norske regjeringen etter seieren i venstreopposisjonen. Etter forhandlinger mellom de ulike partiene skal det dannes nytt stortingsflertall i ukene som kommer.

JG Store har aksjonert mot sosial ulikhet i det velstående Norge, et av de mest likestilte medlemslandene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), hvor antallet milliardærer er mer enn doblet under den avtroppende sentrum-høyre-regjeringen.

«Det er vanlige folks tur», gjentok han under kampanjen.

Spenningen valgt av JG Store kan virke merkelig ettersom han er en mann hvis nettoformue er anslått til 140 millioner. Kronen (rundt 14 millioner euro) og blir ofte irettesatt for «høyrekstreme væremåter».

– Økonomien min er ikke normal, men mange av tingene mine er normale, sa han til AFP.

JG Store er gift og har tre barn og er arving i flere betydninger av ordet.

Han tjente formuen ved å selge en familiebedriftsvirksomhet som bestefaren reddet fra konkurs.

JG Store er også en politisk arv som følger i fotsporene til sin venn og mentor, tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

I sin regjering var JG Store utenriksminister fra 2005 til 2012 og helseminister fra 2012 til 2013.

Da Stoltenberg ble utnevnt til generalsekretær i NATO i 2014, var hans protesjé JG Store det opplagte valget for å erstatte ham som Labour-leder.

Vel, nesten åpenbart: Beslutningen om å bygge en JG-butikk ved siden av partiet som tradisjonelt representerte arbeiderne drev alle langt unna.Hans utmerkede utdannelse – en grad i naturvitenskap fra Paris Institute for Political Studies, noen uker ved London School of Economics og forskning ved Harvard Law School – samt elegansen og kunnskapen til fransk til hans millioner av teknokrater gir politikeren et elitært bilde som noen nordmenn opprørte, spesielt medlemmer av venstreflanken hans.

Som en anmelder en gang sa, måtte JG Store «klatre tilbake på den sosiale rangstigen».

En politiker som vokste opp i familien til en speditør og bibliotekar 1. mai, blir tvunget til å flagge med norsk flagg etter tidligere å ha blitt kritisert for ikke å gjøre det.

«Han er en politisk leder som folk noen ganger gjør narr av; en intellektuell ansett som malplassert i Arbeiderpartiet. Men han gjorde det bra i valgkampen, sa statsviter Johannes Bergh før avstemningen.

Superion

Nesten alle kjenner igjen hans grasiøse veltalenhet – mens noen sier det er et kompliment, sier andre at han bruker det som et våpen for å skape tvetydighet.

«John er en ekstraordinær mann», sa Stoltenberg og overrakte ham roret i Arbeiderpartiet. – Han kan mye og tåler en enorm arbeidsbelastning. Han kombinerer alt dette med talentet til å gjøre andre glade.

Etter endt universitetsutdanning ble JG Store ansatt som rådgiver for «nasjonens mor», Gro Harlem Brundtland, under ledelse av regjeringen og senere Verdens helseorganisasjon (WHO).

Etter en kort karriere som leder av Norges Røde Kors overtok han ledelsen i Utenriksdepartementet, hvor han ble omtalt som Superjon for sine tjenester. Politikeren har selv sagt at han ikke liker kallenavnet så godt.

Ved å gjøre Arktis til en politisk prioritet har JG Store fostret tettere bånd med nabolandet Russland.

«Jeg ser ham nesten like ofte som med kona hans,» spøkte hans russiske kollega Sergei Lavrov.

I 2010 avgjorde de to en langvarig strid om havgrensene, som åpnet opp for nye farvann i Barentshavet for oljeleting.

Karrierefasen til JG Store ved MFA var også full av dramatikk.

I 2008 ble Serena Hotel i Kabul, der den daværende ministeren bodde, angrepet av Taliban-krigere. JG Store selv ble ikke skadet da han klarte å gjemme seg i et trygt rom, men seks andre personer ble drept.

Norske politikere er også et av målene til høyreekstreme Anders Behring Breivik, som begynte å filme på Arbeiderpartiets ungdomsstevne i Utoia i juli 2011.

JG-butikken besøkte øya dagen før.

Det er ikke tillatt å publisere, sitere eller på annen måte reprodusere informasjon fra BNS nyhetsbyrå i massemedier og på Internett uten skriftlig samtykke fra UAB BNS.

You may also like

Leave a Comment