Home » Den lengste sykkeltunnelen i verden har åpnet

Den lengste sykkeltunnelen i verden har åpnet

by Peter Østbye

Den lengste sykkeltunnelen i verden har åpnet i Bergen, Norge. Dette gjør at innbyggerne kan bevege seg raskere rundt i byen uten å måtte klatre opp mange bakker. Tunnelens uvanlige design vekker oppmerksomhet, med fargerike vegger og en sentral installasjon som minner om kunstgallerier.

Tunnelen starter ved foten av fjellet Løvstakken. Byggingen kostet 300 millioner NOK (ca. 120 millioner PLN) og varte i fire år. Tunnelturen tar ca. 10 minutter. Samme distanse kan tilbakelegges til fots på 40 minutter. Tunnelen er ikke åpen 24 timer i døgnet. Den kan brukes fra 05:30 til 23:30. Tunnelen har en lengde på 2,9 km.

Det er imidlertid ikke bare et transportmiddel. Tunnelen har blitt dekorert med en rekke kunstinstallasjoner. Siden hele strukturen ikke har vinduer, var det viktig å plassere grafiske elementer som ville gjøre det mulig for syklister å estimere sin plassering og tiden som gjenstår for å gå ut av tunnelen. Til dette formålet fikk tunnelen fargede vegger og belysning.

Installasjonen i midtpunktet, som ligner et solur, er spesielt attraktiv. Selv om solens stråler ikke når frem til klokken, brukte nordmennene kunstig belysning for å vise gjeldende tid på døgnet.

Det ble laget et 3,5 m bredt kjørefelt for syklister og et 2,5 m bredt gangfelt i tunnelen. Interessant nok, i stedet for asfalt, ble det lagt en blå gummiflate i tunnelen, lik tredemøllen. Takket være dette er det mer behagelig å gå på en slik overflate.

Hvor kom ideen om å bygge den lengste sykkeltunnelen i verden fra? Det viser seg at tunnelen ble til «forresten». Den ble bygget ved siden av den nye trikkeveien som også går gjennom fjellet. Regelverket la opp til bygging av en evakueringstunnel, men de lokale myndighetene besluttet å åpne evakueringstunnelen for publikum.

Foto Iver Daaland Åse

Les også: Norge | nyttig informasjon | offentlig transport | By | whiteMAD på Instagram

Bildet er tatt under byggearbeidet
Foto Iver Daaland Åse
Foto Iver Daaland Åse
Foto Iver Daaland Åse
Foto Iver Daaland Åse
Foto Iver Daaland Åse
Foto Iver Daaland Åse
Foto Iver Daaland Åse

You may also like

Leave a Comment