Home » Den litauiske gjødselprodusenten «Lifosa» planlegger å stoppe produksjonen i begynnelsen av april

Den litauiske gjødselprodusenten «Lifosa» planlegger å stoppe produksjonen i begynnelsen av april

by Gunnar Garfors

Lifosa, en produsent av kjedefosforgjødsel, planlegger å stenge produksjonen på en sikker måte tidlig i april ettersom selskapet er hemmet av sanksjoner pålagt av EU (EU) mot fabrikkens indirekte eier, den russiske oligarken Andrei Melnikenko.

Innholdet fortsetter etter visning

reklame

«Som tidligere annonsert, opererer vi nå med minimumskapasitet og planlegger å trappe ned produksjonen på en sikker måte innen 9.-10. april,» sa Lifura-talsmann Nauris Vilkevičs til BNS på fredag, og la til at selskapet for tiden opererer med minimumskapasitet som materialer er tilgjengelig.

Foreløpig blir ikke ansatte permittert, forklarte Vilkevičs, og forklarte at ulike scenarier for stenging av anlegget vurderes, inkludert hel eller delvis permittering.

Lifosa sysselsetter litt over 1000 personer.

Melnichenko ble satt på EUs sanksjonsliste 9. mars, og litauiske banker svarte med å fryse Lifosas kontoer, noe som lammet selskapets fortsatte drift.

I forrige uke ga det litauiske utenriksdepartementet selskapet en fritakstillatelse, slik at deler av midlene kan brukes til å betale lønn, strømregninger og betale skatt.

Lifosa er 100 % eid av den sveitsisk registrerte EuroChem Group, som eies 90 % av det kypriotiske selskapet AIM Capital, eid av Melnichenko.

Den 10. mars kunngjorde EuroChem Group at Melchenko hadde forlatt selskapets styre per 9. mars og ikke var hovedmottakeren av gruppen.

Regvita Ivanoviene, finansdirektør i Lifosa, sa forrige uke at Melnikovs aksjer var overført til kona Alexander Melchenko, men selskapets aksjonærstruktur var ikke endret.

I 2020 var Lifosas inntekter €315,2 millioner – ned 10,6% fra 2019, men revidert nettoinntekt – €16,8 millioner, eller 6,4% ned fra året før.

Omtrent 98 % av Lifosas eksport går til eksport. Selskapets viktigste salgsmarked i fjor var europeiske land – Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Belgia, Irland, Ukraina, Spania og Polen, men det eksporterer også produktene sine til andre regioner i verden.

You may also like

Leave a Comment