Home » Den litauiske mannen som forsvant etter raset i Norge: håpet om å se henne i live var ute

Den litauiske mannen som forsvant etter raset i Norge: håpet om å se henne i live var ute

by Thure Lindhardt

Da kvinnen forsøkte å forføre hunden, ringte hun og mannen hennes bare minutter før katastrofen. I Norge omtales katastrofen allerede som den største katastrofen i landet i moderne tid. Redningsmannskaper leter etter ti savnede personer.

Flybilder viser at noen hus har fått store skader og noen har forfalt fullstendig.

(5 bilder)

FOTOGALLERI. Litaueren som forsvant etter raset i Norge: Håpet om å se henne i live er ute

Katastrofen skjedde natt fra tirsdag til onsdag i den lille byen Asko, rundt 25 kilometer fra hovedstaden Oslo. Det bor mange litauere som jobber i Norge i området, og det fryktes at den bevegelige lyden kan ha drept livet til litaueren Rasa Lasinskienė, som den gang gikk tur med hunden klokken 04.00 og forlot mannen som satt i telefonen kl. hjem.

«Vi la merke til det da. Så la jeg på og så gikk det av, så prøvde jeg å ringe, allerede vsio, Telefonen er slått av. Ingen forbindelse. Jeg bare gravde i snøen. Ja, der, med hunden. Så snart det kom ned og alt skjedde, så jeg det ikke, jeg prøvde fortsatt å skrike, men i mørket forsvant strømmen, alt forsvant på en gang og så mye kunnskap, sier Ramūnas Lasinskas, den savnede litaueren.

Litauen og mannen hennes har bodd i Norge i 14 år med barna sine, selv om de allerede er voksne og bor hver for seg. Raset gjorde at Litauen savnet henne på morgenen på bursdagen hennes – hun fylte 49 år i går. Og mens redningsmennene håper å finne overlevende fra katastrofen, har ikke deres kjære noe håp.

«Nei. Sønnen snakket, men det var ingen sjanse, jeg vet ikke. Hvem vet et slikt skred, selvfølgelig, som det kanskje ikke lenger er en sjanse fra. Null,» sier R. Lasinskas.

«Vi kommuniserer også med litauere som bor i regionen, generelt kommuniserer vi også med politiet, vi har skrevet en offisiell adresse til det regionale politiet angående mulig forsvinning av vår landsmann, vi venter på svar,» sier ambassadøren i Norge Jonas Paslauskas.

Etter katastrofen leter redningsmenn fortsatt etter 10 savnede personer og ytterligere 10 ble skadet, en av dem i alvorlig tilstand. Nesten halvannet tusen mennesker er allerede evakuert fra området.

– Dette er den største katastrofen i sitt slag i det moderne Norges historie, det største skredet. Problemet er at det nå er veldig vanskelig å komme til dette stedet, og det var der redningsmennene landet ved hjelp av helikoptre, sier J. Paslauskas.

«Det er en slik jord, halvparten som leire, som, når den fortynnes med vann, blir en masse som inneholder alt,» sier Violeta Dobrovolskienė, formann i det norske råd for litauiske kommuner.

Bergingsarbeidet vanskeliggjøres også av at raset fortsatt er i bevegelse. Redningsmannskaper rapporterer at noen hus har blitt båret av land opptil 400 meter fra stedet. Det er også uklart om huset som litauerne bodde i fortsatt står.

«Hun har en sønn. Men som jeg sto, så kom jeg. Uten dokumenter, uten noe. Telefonen er bare igjen, men den er uten den lader«Sier R. Lasinskas.

Dette er ikke det første skredet i Norge som har litauere i episenteret. For fire år siden drepte et 420 meter bredt og 270 meter langt skred tre skogsarbeidere fra Litauen. Byen Asko, der katastrofen skjedde i forgårs, ligger bare noen få kilometer unna.

You may also like

Leave a Comment