Home » den mistenkte, en konvertitt til islam, var under politiovervåking

den mistenkte, en konvertitt til islam, var under politiovervåking

by Thure Lindhardt

Publisert på:

Norsk politi presenterte torsdag den antatte gjerningsmannen til et bueskytingsangrep som drepte fem personer dagen før i Kongsberg, en 37 år gammel dansk konvertitt til islam som hun tidligere hadde vært i kontakt med på grunn av klager».

Mannen som er mistenkt for å ha drept fem personer i Kongsberg, Sørøst-Norge, onsdag 13. oktober, konvertert til islam med pil og bue og forfølge politiet for bekymringsfulle tegn på radikalisering, sa regionpolitisjef Ole Bredrup Saeverud på en pressekonferanse torsdag.

– Dette handler om en konvertitt til islam, sa den norske politimannen Ole Bredrup Saeverud torsdag på en pressekonferanse i Tønsberg. «Tidligere var det frykt knyttet til radikalisering,» la han til, og la til at denne frykten strakte seg tilbake til 2020 og tidligere og hadde foranlediget politiovervåking. «Vi hadde ikke en rapport om ham i 2021, men før det,» sa tjenestemannen.

Politiet hadde allerede indikert at den mistenkte, som ble pågrepet kort tid etter hendelsen rundt klokken 18.45 lokal tid (16.45 GMT) onsdag kveld, bodde i Oslo, en liten by omtrent 80 kilometer unna med rundt 25.000 innbyggere.

Han brukte pil og bue for å skyte ofrene sine, selv om politiet også nevnte andre våpen. – Vi etterforsker for å bekrefte at mannen handlet alene, vi har ingen opplysninger om det motsatte, men vi fortsetter etterforskningen for å være helt sikre, legger Ole Bredrup Saeverud til.

Angrepet, som sjokkerte det fredelige skandinaviske kongeriket, som hadde blitt ødelagt av to høyreekstreme angrep det siste tiåret, drepte fem mennesker og skadet to andre.

Politiet utelukker ikke terrorsporet

Mens politiet fortsatt var forsiktige med mulige motiver for denne nye blodige episoden, hadde de ikke utelukket en terrorhandling onsdag kveld. – Vi etterforsker blant annet for å avklare om det er et terrorangrep, sier Ole Bredrup Saeverud. «Vi er relativt sikre på at han handlet alene,» la han til.

Ofrene er fire kvinner og en mann mellom 50 og 70 år, sa han og la til at ingen av de skadde var i kritisk tilstand. Den mistenkte innrømmet fakta da han ble avhørt, sa politiet.

Han ble hørt av etterforskerne over natten og må stilles for en dommer torsdag eller fredag ​​med tanke på varetektsfengsling. Ifølge hans advokat Fredrik Neumann er han samarbeidsvillig. «Han forklarer seg grundig og han snakker og samarbeider godt med politiet,» sa han til journalister.

Angrepet skjedde flere steder over et stort område av Kongsberg, inkludert et supermarked. En politimann som ikke var i tjeneste på det tidspunktet ble skadet der. Varslet klokken 18.12 (16.12 GMT), arresterte politiet den mistenkte mer enn en halv time senere klokken 18.47.

Nordmenn i sjokk

Vitnesbyrd illustrerte redselen som grep innbyggerne i Kongsberg. En kvinne, Hansine, som delvis var vitne til angrepet, fortalte til TV2 at hun hørte et bråk og så en kvinne gå i dekning og «en mann rundt hjørnet med piler i kogger på skulderen og bue i hånden».

«Etter det så jeg folk som løp for livet. En av dem var en kvinne som holdt et barn i hånden, sa hun til kringkasteren.

Angrepet med uvanlig modus operandi skjedde på den siste dagen av mandatet til Høyres statsminister Erna Solberg, som torsdag tok tømmene til en ny sentrum-venstre-regjering ledet av Jonas Gahr Store, vinner av stortingsvalget 13. september. Sistnevnte beklaget «forferdelige handlinger» torsdag.

«Vi er rystet over de tragiske hendelsene i Kongsberg», reagerte kong Harald V, mens FN-sjef Antonio Guterres sa i en tweet at han var «sjokkert og trist». Som svar på angrepet vil politiet, vanligvis ubevæpnet, midlertidig bære våpen over hele landet.

Med AFP og Reuters

You may also like

Leave a Comment