Home » Den mistenkte for knivangrepet i Norge konverterte til islam og ble forfulgt for radikalisering

Den mistenkte for knivangrepet i Norge konverterte til islam og ble forfulgt for radikalisering

by Thure Lindhardt

Etter avsløringene torsdag 14. oktober er profilen til den antatte gjerningsmannen, der fem døde og tre skadde dagen før i Kongsberg, en bygd med 25.000 innbyggere på Sørvestlandet, ryddet opp. På ettermiddagen sa sjefen for den norske hemmelige tjenesten (Politiets Sikkerhetstjeneste, PST), Hans Sverre Sjovol, at det ikke var noen – Det er ingen tvil om at angrepet var en terrorhandling », selv om etterforskningen må navngi motivene til morderen. Fredag ​​ble den 37 år gamle mannen overlevert legetjenesten for psykiatrisk undersøkelse og satt i varetekt, sier statsadvokat Ann Iren Svane Mathiassen.

Espen Andersen Brathen, dansk statsborger, vokste opp i Norge og tilbrakte mesteparten av sitt voksne liv i Kongsberg. Ifølge regionpolitimester Ole Bredrup Sæverud ble mannen som hadde konvertert til islam forfulgt pga. «Frykt knyttet til radikalisering». Mr. Sjovol sa også at de hemmelige tjenestene «Visste» av den mistenkte uten å spesifisere informasjonen som er tilgjengelig for PST eller iverksette spesifikke tiltak.

Kongsberg-politiet ble varslet klokken 18.13 onsdag da vitner så en mann bevæpnet med pil og bue skyte forbipasserende i nærheten av et supermarked og forårsake panikk. Den mistenkte ble arrestert trettifire minutter senere. Politiet sa 18. oktober at ofrene ble drept med kniver i stedet for buer. Det er fire kvinner og en mann mellom 50 og 70 år.

I norske medier fortalte en barndomsvenn av ham at de hadde kontaktet politiet i 2017. Espen Andersen Brathen hadde lagt ut to videoer på Facebook – den ene på engelsk, den andre på norsk. Barbert hode stirret på kameraet da han presenterte seg en «Bud», Bærer av en «Advarsel». «Tiden er inne for alle som vil ta igjen», han sa før han avsluttet: «Vitnet at jeg er muslim. «

også lese Hva Facebook planlegger for å begrense direktesendingen av terrorbilder

«Alvorlig psykisk syk»

Vennen hans beskrev ham som «En bombe som er i ferd med å eksplodere» og forsikret at han «Trengte hjelp, men fikk det ikke». En slektning i familien sier til NRK at han «Alvorlig psykisk syk», og det siden ungdomsårene har det gjort «Påvirket livet til sine kjære i stor grad». Espen Andersen Brathen bodde alene i en leilighet på Kongsberg og hadde ingen jobb «Går frem og tilbake til sykehuset», ifølge Mr. Sjovol.

Du har lest 44,56% av denne artikkelen. Resten er kun for abonnenter.

You may also like

Leave a Comment