Home » den mistenkte i medisinsk varetekt

den mistenkte i medisinsk varetekt

by Thure Lindhardt

Det henger tvil om den psykiatriske tilstanden til gjerningsmannen til bueskytingen, der fem personer ble drept i Norge onsdag. Politiet går nå inn for tesen om en handling på grunn av «sykdom».

En norsk domstol påla mannen som tilsto å være gjerningsmannen til et dødelig angrep med bue, å plasseres i medisinsk behandlet setting i Kongsberg i fire uker 13. oktober i midlertidig forvaring fredag ​​15. oktober på Sørøst-Norge. mens etterforskerne nå støtter tesen om en «sykdomshandling».

– Hypotesen som har blitt mest bekreftet etter de første dagene av etterforskningen er sykdommen som bakgrunn, sa inspektør Per Thomas Omholt på en pressekonferanse.

Espen Andersen Bråthen blir varetektsfengslet i fire uker som et forebyggende tiltak, de to første i total isolasjon, bestemte dommer Ann Mikalsen.

Det er tvil om den psykiatriske tilstanden og dermed det straffbare ansvaret til den 37 år gamle dansken, som er mistenkt for islamistisk radikalisering og som onsdag i hjembyen Kongsberg (sørøst) innrømmet å ha drept fem personer og skadet tre andre.

Aktor Ann Iren Svane Mathiassen har tidligere uttalt at varetektsfengslingen hans vil bli i et medisinsk institusjon.

Hans sinnstilstand i spørsmål

– Han ble tatt hånd om av helseavdelingen torsdag kveld etter en vurdering av helsetilstanden hans, sa hun til AFP fredag.

Bråthen begynte torsdag å gjennomgå en psykiatrisk undersøkelse for å se om han kunne holdes strafferettslig ansvarlig for sine handlinger. Konklusjonene forventes å ta flere måneder.

«Dette tyder på at alt ikke er i orden ennå» i hodet til den mistenkte, sier hans advokat Fredrik Neumann til avisen VG. «En fullstendig rettsmedisinsk vurdering vil rydde opp.»

Etter at dansken på forhånd hadde samtykket til varetektsfengsling, ble dommerens avgjørelse tatt fredag ​​etter en forenklet prosedyre uten at den mistenkte møtte opp.

Hvis angrepene bærer preg av en «terrorhandling», utelukker ikke myndighetene hypotesen om galskap. – Det er ingen tvil om at selve handlingen tilsynelatende tyder på en terrorhandling, men nå er det viktig at etterforskningen går videre og mistenktes motiver avklares, sa PST-vaktmester Hans Sverre Sjøvold torsdag.

– Dette er en person som har pendlet frem og tilbake i helsevesenet en stund, sa han uten ytterligere detaljer.

Tidligere anmeldt for radikalisering, Bråthen, som konverterte til islam for noen år siden, innrømmet under avhør at han utførte angrepet, spesielt bevæpnet med pil og bue.

– Han fortalte oss hvorfor han gjorde det, men vi kan ikke fortelle offentligheten om motivene hans på dette tidspunktet, sa aktor til AFP torsdag.

Nabo «ødelagt»

Den mistenkte er «kjent» for PST, som har hovedansvaret for å bekjempe terror i Norge, men få detaljer er avslørt.

– Det har vært bekymringer rundt radikalisering før, sier politibetjent Ole Bredrup Saeverud. Denne frykten dateres tilbake til 2020 og tidligere og ville ha ført til politiforfølgelse, sa han.

Ifølge norske medier har Bråthen vært mål for to rettsavgjørelser tidligere: Et forbud mot å besøke foreldrene i fjor etter at han truet med å drepe sin far, og en dom for innbrudd og hasjkjøp i 2012.

Det ble også avdekket en video av ham fra 2017 der han truet en trosbekjennelse fullstendig.

Bråthen, som ifølge politiet mest sannsynlig opptrådte alene, drepte fire kvinner og en mann mellom 50 og 70 år flere steder i Kongsberg, en liten by uten historie med rundt 25.000 innbyggere, rundt 80 kilometer vest for Oslo.

Den nye norske statsministeren Jonas Gahr Støre er ventet til denne fortsatt sjokkerte byen senere på dagen. Blomster og lys ble satt opp på de mange åstedene.

Svein Westad, en 75 år gammel pensjonist, vandrer i Hyttegata, en gate der to av hans naboer og venner ble drept i hjemmene sine.

«Jeg er helt knust. Jeg kommer aldri over det,» sa han til AFP. — De burde tatt ham umiddelbart, legger han til og viser til politiet, som har fått kritikk for å bruke over en halvtime på å pågripe Bråthen etter de første varslene.

På betingelse av anonymitet beskrev en nabo Bråthen som en uvennlig person. «Aldri et smil, ingen ansiktsuttrykk» og «alltid alene,» sa han til AFP.

Flere planlagte islamistiske angrep har blitt avverget i Norge tidligere.

Men landet har blitt frastjålet to høyreekstreme angrep det siste tiåret, inkludert det av Anders Behring Breivik 22. juli 2011.

Med AFP

You may also like

Leave a Comment