Home » Den norske energigiganten trekker seg ut av Russland

Den norske energigiganten trekker seg ut av Russland

by Erlend Loe

Den norske statseide energigiganten Equinor kunngjorde mandag at de vil stanse alle investeringer i Russland og beholde joint ventures i landet. Denne avgjørelsen skyldtes at Moskva angrep Ukraina.

Equinors eiendeler i Russland ble verdsatt til 1,2 milliarder dollar sent i fjor. USD. Selskapet har siden 2012 samarbeidet med det russiske oljeselskapet Rosneft.

«I dagens situasjon er vår posisjon at vi ikke kan fortsette,» sa Anders Opedal, konsernsjef i Equinor.

«Vi stopper nå nye investeringer i selskaper i Russland og begynner prosessen med å gå ut av joint ventures i tråd med våre verdier,» la Opedal til.

Den britiske energigiganten BP kunngjorde søndag at de gir opp sin eierandel på 19,8 prosent i Russlands angrep. Rosneft.

Det norske selskapet produserer ca 25.000. fat oljeekvivalenter. Selskapets totale produksjon er cirka to millioner fat oljeekvivalenter per dag.

Norge er ikke medlem av EU, men har innført de samme sanksjonene mot Russland som EU siden invaderingen av Ukraina.

Det norske oljefondet trekker seg ut av Russland

Søndag kunngjorde også den norske regjeringen at landets suverene formuesfond – det største slike fondet i verden – trekker seg ut av Russland, hvor det hadde 2,5 milliarder dollar på slutten av fjoråret. Aksjer og obligasjoner verdt EUR.

Norges statlige formuesfond fryser investeringer i Russland og starter prosessen med å selge sine eksisterende russiske eiendeler, sa norsk statsminister John Gahr Støre søndag.

2020 På slutten av fjoråret, slik informasjon ble publisert, forvaltet fondet 6,7 milliarder euro. Russiske statsobligasjoner og aksjer verdt 2,33 milliarder kroner (670 millioner). Euro.

Det norske Sovereign Wealth Fund, også kjent som det norske oljefondet, har 1,3 milliarder dollar i forvaltningskapital. USD og er verdens største fond i sitt slag.

Den norske regjeringen sender et brev til Norges sentralbank, Norges Bank, med ordre om umiddelbar frysing av alle investeringer i Russland.

luftrom stengt

I tillegg ble norsk luftrom stengt for russiske fly mandag morgen. Utenriksminister Anniken Huitfeldt varslet forbudet søndag.

– Vi har rådført oss med de nordiske nabolandene og stenger luftrommet for Russland med dem, la utenriksministeren til.

«21:15 Et formelt forbud mot russiske fly som krysser norsk luftrom trådte i kraft i morgentimene, sier Håvard Vikheim, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Luftfartstilsynet.

Utenriksdepartementet har også endret sine anbefalinger for reiser til Russland, og oppfordret det til ikke å reise til landet.

Utarbeidet av thelocal.no og reuters.com.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Den norske energigiganten trekker seg ut av Russland

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment