Home » Den norske fotballspilleren flyktet fra Dynamo Moskva til Saudi-Arabia, noe som skapte mer kritikk og stengte døren til landslaget for ham

Den norske fotballspilleren flyktet fra Dynamo Moskva til Saudi-Arabia, noe som skapte mer kritikk og stengte døren til landslaget for ham

by Gabriel Scott

Norge-trener Stale Solbakken sa at midtbanespiller Mathias Normann burde forklare hvorfor han flyttet til en klubb i Saudi-Arabia. Den 27 år gamle spillerens flytting fra Dynamo Moskva til Al Raed Buraidah vakte oppsikt i Russland og Norge, som NRK meldte.

– Jeg fikk vite om dette for noen dager siden, men jeg ble veldig overrasket da jeg hørte det. Samtidig må Mathias selv forklare hvorfor han tok denne avgjørelsen. Vi må fortsette å presse tilbake mot det Saudi-Arabia står for når det gjelder menneskerettigheter, syn på homofili og kvinners stilling i samfunnet. Det er ingen offisiell ordre fra Lise (President i Norges Fotballforbund Lise Klaveness – red.anm.) om at en som spiller for Saudi-Arabia ikke kan kalles opp til landslaget, men jeg ville foretrukket at Mathias ble tatt en annen vei.

– sa den norske treneren, Solbakken i stål.

Etter kampen mellom Dynamo Moskva og Krasnodar (4:3) i andre runde av gruppespillet i den russiske cupen, sa presidenten for Dynamo: Paweł PiwowarowHan kunngjorde dette til journalister Mathias Normann forlot Russland på grunn av droneangrep i Moskva.

Midtbanespilleren, som har 9 kamper og 1 mål for det norske landslaget, flyttet til Rostov i januar 2019. Siden den gang har han spilt over 50 kamper for klubben. I 2021 ble han lånt ut til Norwich City. Engelskmennene hadde forkjøpsrett til å kjøpe en spiller fra den russiske klubben, men brukte den ikke. Sommeren 2022 ble Normann lånt ut til Dynamo, hvorfra han flyktet et år senere etter et droneangrep mot den russiske hovedstaden.

President i Norges Fotballforbund (NFF), Lise Klaveness gitt uttrykk for hva hun mener om Normannas valg av ny klubb.

«Jeg skulle ærlig talt ønske at Mathias hadde bestemt seg annerledes, selv om jeg vet at han var desperat etter å forlate Russland og følte seg utrygg etter dronen angrep i nærheten av hjemmet hans. Likevel håpet vi at han ville finne en annen måte å rømme fra Russland enn dette.

Klaveness sendte en tekstmelding til NRK fra Sydney, hvor hun så VM-finalen for kvinner søndag.

Klaveness sa til NRK at hun snakket med Normann for noen uker siden.

– Så var det droneangrep og andre fiendtligheter nær hjemmet hans i Russland. Jeg tok kontakt med ham fordi jeg ville vite om alt var i orden. En mulig flytting av klubben til Saudi-Arabia var ikke en del av samtalen vår

– sa presidenten i NFF.

Sjefen for norsk fotball la til at det kontroversielle klubbvalget ikke kunne stenge dører for Normann.

– Det vil ikke være noe formelt med å velge Mathias til landslaget hvis Stale anser ham som passende. Situasjonen var annerledes da vi opptrådte i Russland fordi vi deltok i en internasjonal boikott der

– Klaveness innrømmet.

Frank Conde Tangberg, en politisk rådgiver for Amnesty International, bemerket at det er organisasjonens policy å ikke kommentere individuelle overføringer. Ifølge ham har Normann all rett til å velge sin egen klubb, men han uttalte likevel:

– Han bør være klar over at Saudi Pro League er et statlig prosjekt designet for å realisere myndighetenes ambisjoner. Nå blir det en del av dette statlige prosjektet. Da han spilte for landslaget, stilte han og de andre spillerne opp med plakater og krevde respekt for arbeidsinnvandrere, noe Amnesty var svært fornøyd med, men det er viktig å huske at denne typen protester ikke er tillatt i Saudi-Arabia. Personer som legger ut kritiske meldinger om myndigheter og menneskerettighetsforkjempere på Twitter blir arrestert og dømt til lange, lange fengselsstraffer.

Saudi-Arabia er et land som er avhengig av utenlandske arbeidere og anslår at rundt 6,3 millioner utenlandske arbeidere jobber i landet. Mange av dem jobber i servicejobber, er underlagt Kafa-systemet og blir systematisk utnyttet og diskriminert.

– Mathias Normann bestemmer selv om han vil være en brikke i det politiske prosjektet til en av verdens statsoverhoder, som er klar til å gå et skritt videre og fullstendig ignorerer menneskerettighetene. Dette må han si seg enig i, men det nytter ikke å stikke hodet i sanden og late som han ikke forstår det, for det har vært snakket høyt i norske og utenlandske medier i lang tid.

– avsluttet Tangberg.

Normannas nye klubb – Al Raed – tapte de to første kampene i den nye sesongen (mot Al Ittihad Jeddah 0-3 og mot Abha). Czesław Michniewicz Og Grzegorz Krychowiak (0:1) og ligger på sisteplass i Saudi Pro League.

Det skjer i Polen og rundt om i verden – les videre i.pl

You may also like

Leave a Comment