Home » Den norske nynazistiske drapsmannen Anders Breivik sitter fortsatt i fengsel

Den norske nynazistiske drapsmannen Anders Breivik sitter fortsatt i fengsel

by Peter Østbye

Hans advokat, Øystein Storrvik, sitert av norske medier, kunngjorde umiddelbart at han hadde til hensikt å anke – noe rettsvesenet kanskje ikke vil vurdere – og starte nye rettssaker for å protestere mot fengselsforholdene.

de 22. juli 2011, Breivik først detonerte en bombe nær regjeringens hovedkvarter i Oslo, drepte åtte, deretter drepte 69 andre, for det meste tenåringer, da han åpnet ild fra Utøya på en sommerleir for arbeidende ungdom på øya.

Den 42 år gamle høyreekstremisten ble dømt til 21 års fengsel i 2012. Maksimalstraffen vil trolig bli forlenget så lenge han anses som en fare for samfunnet. Dommen kom med en minimumsfrist på ti år hvoretter han kunne søke om prøveløslatelse.

En måte å spre sin nynazistiske propaganda på

Det gjorde han fra 18. til 20. januar under en høring holdt av sikkerhetsmessige årsaker i gymsalen i Skien (Süden) fengsel, hvor han sitter holdt. Han ga deretter sitt «æresord» for å avstå fra vold og forsikret at han ville fortsette sitt nasjonalsosialistiske engasjement med fredelige midler i fremtiden.

«Vi kan ikke anta at (Breivik) nå er ikke-voldelig. Hans verbale forsikringer og hans hedersord er lite verdt, selv om han mente det alvorlig», understreket de tre dommerne tirsdag.

Selv om forslaget hans virket dødsdømt fra starten av, hadde Breivik forsøkt å avlede prosessen med å spre sin ideologiske propaganda ved å utnytte offentlig og medieoppmerksomhet, som han ikke hadde gått glipp av.

I sin påstand om ytterligere fengselsstraff i forrige måned, fordømte aktor Hulda Karlsdottir et «publisistunt» Breivik siktet til.

Hver ny offentlig opptreden, med sin andel av provokasjoner – Hitler-hilsen, politiske plakater, ransel om «hvit overherredømme» og «kulturkrig»… – oppleves smertelig av familiene til ofrene og de overlevende.

Norge, et land med en tradisjonelt liberal fengselspolitikk rettet mot rehabilitering og reintegrering av domfelte, uavhengig av deres forbrytelser, har satt sin ære i å unngå ekstraordinær rettferdighet og har forsøkt å behandle Breivik som alle andre innsatte behandler.

You may also like

Leave a Comment