Home » Den norske teaterstjernen Jo Strømgren bringer en ny danseforestilling til litauisk kultur

Den norske teaterstjernen Jo Strømgren bringer en ny danseforestilling til litauisk kultur

by Connie Nielsen

Norskfødte Jo Strømgren (f. 1970) er en av Skandinavias mest kjente koreografer. Han reiser mye rundt i verden med sitt arbeid og har skapt forestillinger i 64 land rundt om i verden. I sitt mangeårige varierte arbeid har han mottatt mange priser, også i utlandet: i Sveits, Slovenia, Polen, Italia, Serbia, Cuba og Iran. I 1998 kom han til Litauen for første gang.

«Litauen har vært nær oss siden vi første gang besøkte Pergalė kino for 22 år siden, da det ikke var noe kasino der. Siden da har vi kommet tilbake nesten hvert år. Jeg så landet vokse og publikum så meg vokse. Det er viktig å opprettholde et så langt forhold. Å komme til Paris, New York og London er morsomt og viktig, men jeg har aldri vært venn med steder som dette. Litauen er et langt vennskap for meg, sier J. Strømgren i forkant av «Made in Oslo»-turneen.

Danseforestillingen “Made in Oslo” som fant sted 2. april. vil bli vist i den nye salen til Litauens nasjonale dramateater, består av tre deler. Disse danseverkene er laget av Oslo Danseensemble, som har vært Norges mest populære dansegruppe i mer enn tre tiår. Paradoksalt nok har troppen aldri opptrådt i utlandet. «Da ensemblet stengte i 2018, dukket det opp en interessant tanke: Hvordan kan vi forvente at verden skal forstå vårt lands kultur hvis vi holder den hemmelig?»

Jo Strømgren Kompani tok utfordringen ved å samle Jo Strømgrens verk til kompaniet og lage en tredelt forestilling med energisk koreografi i Oslo. Appen viser «Fjerdedel» (2007), Ring (2014) og Borte (2015). Hvert verk utforsker et eget tema som forsøker å formidle ulike aspekter av det moderne livet.

«Made in Oslo» er det mest abstrakte dansestykket som noen gang er fremført i Litauen. Jeg tenkte at med dette programmet ville det være spesielt interessant å introdusere vår nye stil for det litauiske publikum. Forestillingens kraft er assosiasjonene (både i temaer og bevegelser). Det er uvanlig å se energisk samtidsdans i disse dager på grunn av skiftende trender, så jeg synes programmet er interessant. Hvis publikum liker å se svette dansere, har de definitivt muligheten nå, sier koreografen.

FJERDEDEL utforsker den type dans som ikke ofte sees på scenen – dansere som danser til hverandre, her utføres alle bevegelser på et firkantet teppe.

Til lyden av fransk musikk fra 1930-tallet, RINGE Koreografi spilles med det som trolig er det eldste symbolet i verden – ringen.

BORTE Det er en liten undring over forholdet mellom tristhet og nostalgi, om hvordan en ting slutter og noe annet begynner, om aggresjonen og fornektelsen man må gjennom på veien i livet.

«For meg føles det som 2022. Våren er så full av meninger og debatt og politisk ustabilitet. Kanskje det er best å presentere noe mer abstrakt som ikke trenger tolkning eller diskusjon. Siden jeg er litt lei av virkeligheten nå om dagen, har jeg en tendens til å ikke se på det som er relevant, sier Strømgren.

Danseforestillingen «Made in Oslo» er den eneste i april 2 T. – vises i den nye salen til Litauens nasjonale dramateater. For mer informasjon, se her.

You may also like

Leave a Comment