Home » Den norske ungstjernen Haaland: en målskytemaskin som overrasker fotballverdenen

Den norske ungstjernen Haaland: en målskytemaskin som overrasker fotballverdenen

by Thure Lindhardt

Det var 2005 og A. Berntsen var trener for ungdomslaget i Bryne FK da fem år gamle Erling Haaland for første gang trådte inn dørene til treningsleiren.

«Vi så med en gang at denne ungen var spesiell,» sa treneren.

Den 20 år gamle Haaland terroriserer sine motstandere i Borussia Club i Dortmund og har vokst til 193 cm.

Etter debuten i Champions League for to sesonger siden har Haaland allerede nådd grensen på 20 mål i turneringen. Det tok bare 14 kamper for å oppnå dette.

Han er ikke overgått av noen fotballspiller i verden, ikke engang Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo, som tok langt flere kamper for å nå 20-målsmerket.

Med sine bare 20 år er E. Haaland omtalt som en av de beste spissene i verden, som kan være et av de sjeldne talentene som først blir født om 20-30 år.

«Erling var best da han begynte å spille. Men jeg hadde selvfølgelig aldri trodd at han skulle bli så god og at han skulle score mål i Champions League i et umenneskelig tempo”, forsikret førstespissen A. Berntsen.

«Men da vi så ham ta de første skrittene, innså vi og trenerne at han hadde eksepsjonelt talent. Da han ble 11 eller 12, tapte vi et ganske skarpt hopp i spillet hans, la han til.

Fotballspilleren er ganske høy og stødig, men fortsatt en veldig rask og brå spiller.

Da Haaland fikk sin turneringsdebut i Red Bull Club i Salzburg for to sesonger siden, er det få forsvarere som kan skryte av å virkelig stoppe talent i løpet av kampen.

E. Haalands styrker er ikke bare gode fysiske forberedelser, sterk kropp og hurtighet, men også en god lukt for mål og en flott gjennomføring av muligheter.

Den unge fotballspillerens far, Alfa Inga Haaland, er også en tidligere profesjonell spiller. Han spilte for Leeds United og Machester City i tre år i løpet av karrieren. Haaland ble født i Leeds fordi faren hans representerte byklubben på den tiden.

«Erling er en veldig populær fyr. Mye av arbeidet er godt i hjertet og morsomt. Det viktigste er at han ikke har forandret seg mye siden ungdommen. Erling scorer mange mål og smiler alltid bredt. Erling har alltid elsket å spille på toppen fordi han vet hvordan han skal score. Det er det viktigste. Men i fotball er det kun gode fysiske forberedelser eller godt humør som avgjør alt. Han har en god forståelse av fotball, en intuisjon som er spesielt nødvendig for spisser, sa den tidligere spisstreneren.

Ifølge A. Berntsen skilte den unge fotballspilleren seg ikke nevneverdig fra sine jevnaldrende når det gjaldt fysiske egenskaper i ungdommen.

«Han var middels høy og veldig tynn. Da han var syv, overrasket han fortsatt alle med spillet sitt. Du kunne se en tynn fyr på banen gjøre fantastiske ting. Han måtte spille med større barn, så Erland skjønte godt at når man spiller med sterkere motstandere, må man noen ganger bare overliste dem. Erling forsto veldig godt hvor du kan være raskere og vinne en duell ved å spille smartere, sa Haalands første trener.

«Jeg synes Erling har den perfekte karakteren for fotball, fordi denne kampen ofte blir til en kamp der du ikke kan oppnå noe uten en sterk ryggrad og karakter.

I en alder av 11-12 år tilførte Erling tekniske og taktiske finesser til arsenalet sitt. Så han manglet fortsatt bedre fysisk forberedelse. Fem år senere dukket også dette aspektet opp. Generelt har hans eldre bror, familiemedlemmer, det gode genet som kreves for å bli en toppidrettsutøver. Det kan du se ved å se, sier A. Berntsen.

Bryne FK har tilbrakt nesten to år i Haland, og scoret 14 mål på 18 kamper. Den norske karrieren utviklet seg senere til en av de mest kjente klubbene i landet, Molde.

E. Haaland spilte der fra 2017-2019. og scoret 16 mål.

Det unge talentet er allerede invitert til det norske ungdomslandslaget og siden 2019 for herrelaget. Stort spissspill og talent gikk ikke upåaktet hen av utenlandske lag.

Christoph Freund, den tidligere sportsdirektøren i Salzburgs Red Bull, deler minnene sine.

«Vi fulgte ham før han ble med i laget vårt. Han var en talentfull spiller med en veldig sterk karakter og motivasjon. Vi så og så hvor sulten han var på mål eller kamper. Samtidig var han en ganske morsom fyr, sa Ch. Freundas.

Haaland kom til Østerrike fra Team Molde, som da ble trent av Ole Gunnar Solskjær, som nå sitter ved roret i Manchester United.

Salzburg-teamet har alltid vært kjent for å tiltrekke seg talenter og tilby dem en plattform for å demonstrere ferdighetene sine. Klubben ble spilt av så kjente spillere som Sadio Mane, Naby Keita, Dayot Upamencan og Dominik Szoboszlai, som blir med Bayern denne sommeren.

«Ved å signere en kontrakt med en spiller gir vi dem alle muligheter til å forbedre seg. Nøkkelen er å legge ned arbeid og innsats. Samtidig forstår vi at mye skjer utenfor banen, så den psykologiske forberedelsen og naturen til Veldig viktig for spilleren, sa Ch. Feundas.

Historien om E. Haland i Salzburg er tydeligvis ekstraordinær. Han har allerede scoret åtte mål på de seks første kampene i Champions League. Han fikk sin hattrick-debut i turneringen.

«Vi la merke til det da. Selv om barnet ser veldig talentfullt ut ved første øyekast, kan det ved 16 eller 17 års alder gå i en annen retning. Men i Erlings tilfelle hjalp hans sterke karakter ham. Han ville spille, vinne, score mål. Den gangen sa en ekspert til meg at visse tekniske feil på banen ville hindre ham i å være en god spiss. Men til syvende og sist, med gode fysiske forberedelser og sterk karakter, kan du ha et godt grunnlag for å komme deg til topps. Og andre ting læres, sa sportsdirektøren som jobbet med Haaland i Østerrike.

Haaland flyttet til Borussia de siste dagene av 2019. Det ble offisielt presentert for teamet etter at overgangsvinduet åpnet i januar 2020. De som har ansvaret for klubben legger 20 millioner for ham. Euro. Norge har allerede scoret 32 ​​mål på 34 kamper.

Det er en ting til som fans og fotballeksperter kan ignorere – alle intervjuene spilleren ga.

Han måtte snakke med journalister mer enn én gang etter kampen, og spillerens svar var ofte korte, kanskje til og med et ord eller noen få. Selv om pressen noen ganger kalte denne uprofesjonelle norske oppførselen, viste den seg å være ganske morsom for andre.

Haaland vokste opp på Bryn i Nord-Norge. Det er en liten by hvor hyppige innbyggere har en gård.

«Det er forskjellige regioner i Norge med egne tradisjoner. Det er mange som jobber i landbruket der Erling vokste opp, så det er som om de er programmert til å gjøre mer enn å snakke. Så Erling er en typisk representant for denne regionen. Han beskriver seg selv i handling, ikke med ord, sier eks-spiss A. Berntsen.

For å være rettferdig begynte fotballspilleren som flyttet til Tyskland å snakke mer.

Hvilke høyder kan Haaland nå?

«L. Messi og C. Ronaldo skilte seg ut for sin arbeidsmoral. Det er mye arbeid som må gjøres med talenter. Det krever ikke bare stahet, men noen ganger også sunn fantasi. Det kan være likt med Erling. Jeg tror han kan bli nok en stor stjerne i Europa. Slike spillere omtales som generasjoners talenter, «åpnet Ch. Freundas.

De store fotballklubbene snur allerede.

Spissens kontrakt med Borussia er gyldig ut juni 2024, men ifølge tysk presse gir kontrakten 80 millioner euro. Innløsning som trer i kraft sommeren 2022.

E. Haaland møtte fotballeliten med en lek. Til tross for at spissen bare var 20 år gammel, ble duellen hans med PSG-spissen Kylian Mbappe kalt den nye kaktusen i fotballverdenen da L. Messi og C. Ronaldo gikk av pallen.

Laget av CNN.

You may also like

Leave a Comment