Home » Den nye norske regjeringen har to statsråder som overlevde massakren på øya Utoia

Den nye norske regjeringen har to statsråder som overlevde massakren på øya Utoia

by Thure Lindhardt

Den nye norske statsministeren John Gahr Store avduket torsdag sitt kabinett med et flertall av kvinner og to overlevende fra massakren i 2011 der 69 mennesker ble drept.

En Labour-ledet koalisjonsregjering kom til makten dagen etter at en mann drepte fem mennesker med pil og bue og skadet to andre i den sørøstlige byen Kongsberg, noe som vekket minner om massakren i 2011.

10 av de 19 departementskontorene innehas av kvinner, inkludert utenriksminister Anniken Huitfeldt.

I norske statsråd ble flertallet av kvinnene holdt to ganger (om enn kort tid) av en regjering ledet av Jens Stoltenberg, nåværende leder av NATO, mellom 2005 og 2013.

Den nye regjeringen vil nå ansette to personer som var på øya Utio da høyreekstremisten Anders Behring Breivik skjøt mot medlemmer av Arbeiderpartiets ungdomsmøte 22. juli 2011 og drepte 69 mennesker.

Totalt ble 77 mennesker drept i et angrep på regjeringens hovedkvarter i Oslo av AB Breivik samme dag, mens åtte andre ble drept.

De gjenlevende deltakerne er Tonje Brenna, 33, som er utnevnt til kunnskapsminister, og Jan Christian Vestre, 35, som er utnevnt til næringsminister.

«Nå som disse talentfulle unge politikerne tar dette med seg, føler jeg at vi har tatt nok et viktig skritt, og jeg er veldig stolt av det,» sa JG Store.

Den nye sentrum-venstre-minoritetsregjeringen består av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som tradisjonelt forsvarer bygdeinteresser.

Ingen del av denne publikasjonen kan reproduseres uten skriftlig tillatelse fra ELTA.

You may also like

Leave a Comment