Home » Den nye regjeringen sverget inn i skyggen av onsdagens angrep – EURACTIV.pl

Den nye regjeringen sverget inn i skyggen av onsdagens angrep – EURACTIV.pl

by Thure Lindhardt

I Norge har en ny regjering ledet av Arbeiderpartiet, som vant valget i september, tatt makten. Innsvingen av kabinettet skjedde imidlertid i skyggen av angrepet som fant sted onsdag (13. oktober) i Kongsberg by, 80 km fra Oslo.

Den mistenkte i angrepet er en 37 år gammel dansk statsborger Espen Andersen Braathensom skulle begynne å skyte menneskene i butikken med en bue foran det lokale supermarkedet sent på ettermiddagen.

Politiet utelukker ikke ekstremistiske motiver, da tjenestene tidligere har rapportert om forstyrrende oppførsel som tyder på at den antatte gjerningsmannen er radikalisert. Som rapportert av lederen for den lokale politistyrken Ole Bredrup Sæverud, konverterte bueskytteren til islam. Fem mennesker ble drept i angrepet og tre andre, inkludert en politimann, ble skadet.

Den nye regjeringen er tatt i ed. Statsministeren er leder for det seirende partiet

Han ble også sjokkert over angrepet i Kongsberg Jonas Gahr Støre. Den tidligere lederen av Arbeiderpartiet (Arbeiderpartiet) ble tatt i ed som norsk statsminister i går. «Hendelsene i Kongsberg tegner et trist bilde av et brutalt angrep», understreket den nye regjeringssjefen.

Arbeiderpartiets maktovertakelse etter åtte år i opposisjon er en konsekvens av Stortingets seier i stortingsvalget i september over det tidligere regjerende partiet Høyre (Høyre). Det nye mindretallskabinettet består av politikere fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet (Senterpartiet), som styrte med SV fra 2005-2013.

Denne gangen trakk SV seg til slutt, til tross for alle tre partiers erklærte intensjon om å gjenopprette koalisjonen i denne sammensetningen, fra forhandlingene med mangel på en avtale om å begrense olje- og gassproduksjonen som årsak. Dette temaet var et av temaene som dominerte årets valgkamp.

Støre har lovet å gradvis slutte med utvinningen av disse råvarene for ikke å ødelegge økonomien, som i stor grad er basert på råvaresektoren, og ikke føre til massive tap av arbeidsplasser. Sentristene ba om raskere og mer ambisiøs handling.

Som varslet av den nye regjeringen vil Norge fortsette å produsere gass og olje de neste fire årene. En arbeiderkvinne ble olje- og energiminister Marte Mjøs Persensom var ordfører i Bergen de siste seks årene før han ble valgt inn på Stortinget i forrige måned.

To «overlevende» fra Utøya var blant statsrådene

Leder for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum overtar stillingen som finansminister. Som den nye statsministeren understreket i forbindelse med Kongsberg-angrepet, går to av ministerpostene til politikere som overlevde angrepet til Anders Breivik på Utøya, der Arbeiderpartiets ungdomsleir fant sted for ti år siden.

«Vi har to statsråder som var på Utøya», definerte han Butikk. Du er den nye kunnskapsministeren Tonje Brenna og industriminister Jan Christian Vestre. Da både Oslo og Utøya ble angrepet i 2011, var de begge i tjueårene. Støre var utenriksminister på den tiden.

«Dette generasjonsskiftet er en stor inspirasjon for oss. Når vi ser på disse flotte politikerne med slike erfaringer, føler vi hvor lenge vi har reist, og det er jeg stolt av, sa statsministeren.

You may also like

Leave a Comment