Home » Den russiske stormesteren Sergey Karjakin er utestengt. Nå har det en merkelig forklaring

Den russiske stormesteren Sergey Karjakin er utestengt. Nå har det en merkelig forklaring

by Erlend Loe

  • Den russiske sjakkspilleren Sergei Karjakin støttet landets væpnede invasjon av Ukraina
  • Som et resultat ble han utestengt av sjakkforbundet i seks måneder
  • Etter denne avgjørelsen uttalte Karjakin at «han vil bli fratatt sin eneste sjanse til å gå videre til verdensmesterskapet».
  • Du kan følge informasjon om forsvar av Ukraina 24 timer i døgnet på nettsiden vår LEVENDE FORHOLD

Karjakin (32), som kjempet (og tapte) med norske Magnus Carlsen om verdenstittelen i 2016, har forsvart landets handlinger på sosiale medier de siste ukene, og mottatt hard kritikk fra sjakkverdenen.

«Sergey Karjakin er funnet skyldig i brudd på artikkel 2.2.10 i FIDEs etiske retningslinjer og er underlagt seks måneders utestengelse fra å delta som spiller i enhver FIDE-sjakkkonkurranse, med virkning fra datoen for denne avgjørelsen, 21. mars 2022 .» – kunngjorde Verdensforbundet i en uttalelse. Den Krim-fødte sjakkspilleren representerte Ukraina frem til 2009.

«Uttalelser (…) om den pågående væpnede konflikten i Ukraina provoserte et betydelig antall reaksjoner på sosiale medier og andre medier, for det meste negative til meningene uttrykt av Sergej Karjakin,» la han til.

Stormesteren har rett til å klage innen 21 dager etter at denne avgjørelsen er mottatt.

Etter den avgjørelsen kom Karjakin med en merkelig uttalelse om at han var blitt ekskludert «bare for å støtte presidenten og hans land.»

– Jeg har ingen illusjoner om den såkalte FIDEs etiske komité, som består av mennesker som er ekstremt fjernt fra sjakkverdenen. Mest sannsynlig blir jeg ekskludert fra den eneste muligheten for opprykk til VM, skrev han på Telegram. Russeren la ikke skjul på sin støtte til den russiske invasjonen av Ukraina.

– Alle forbyr nå russiske idrettsutøvere alt og lar dem ikke delta i turneringene deres (…) Dette kan sammenlignes med de olympiske leker, hvor mange idrettsutøvere ikke kunne konkurrere under ulike påskudd. Vi sitter alle i samme rullestol. Jeg forstår det og det gjør vondt for meg også, klaget Karjakin.

Ansvarlig for den russiske invasjonen av Ukraina er Vladimir Putin, som støttes av stormesteren. Tusenvis av sivile har dødd der siden 24. februar og millioner har flyktet fra trusselen. Den russiske lederen ble fordømt av alle store verdensinstitusjoner, og Russland sto overfor en rekke politiske og økonomiske sanksjoner.

Diskvalifikasjon betyr blant annet at Karjakin ikke vil opptre på årets kandidatturnering. Arrangementet finner sted i Madrid fra 16. juni til 7. juli. For første gang i historien vil en representant for Polen delta – Jan-Krzysztof Duda, som fikk sin plass blant de ni beste sjakkspillerne i verden da han vant verdensmesterskapet i fjor.

Vinneren av konkurransen i Madrid får rett til å spille om sjakkkronen med den regjerende verdensmesteren Carlsen. Denne duellen er planlagt til våren 2023.

– Jeg kan ikke forestille meg at Karjakin med sin holdning kan dukke opp i en turnering med kandidater eller faktisk i en sportskonkurranse i sjakk (…) i profesjonell idrett i nær fremtid – sa Łukasz Turlej, visepresident i International Chess Federation (FIDE) i ett intervju for PAP for noen dager siden.

You may also like

Leave a Comment