Home » Den tyrkiske presidenten truer med å utvise 10 ambassadører

Den tyrkiske presidenten truer med å utvise 10 ambassadører

by Thure Lindhardt

Den tyrkiske presidenten Regepay Taipei Erdogan truet torsdag med utvisning av ambassadører fra USA, Tyskland og åtte andre vestlige land.

Presidenten kom med en slik trussel etter å ha fordømt arrestasjonen av forretningsmannen og filantropen Osman Kavala.

Kavala (64) har sittet i varetekt siden 2017 og har ennå ikke blitt stilt for retten.

Ti ambassadører ga en felles uttalelse mandag hvor de sa at arrestasjonen av Kavala kastet en skygge over Tyrkia.

«Jeg sa til utenriksministeren vår at vi ikke hadde råd til luksusen av å beholde dem i landet vårt,» sa Erdogan til journalister.

Kavala ble i 2013 siktet for protester mot regjeringen og det mislykkede militærkuppet i 2016.

USA, Tyskland, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, New Zealand, Norge og Sverige ba om en rask og rettferdig løsning av Kavala-saken.

Ambassadørene fra disse landene ble invitert til det tyrkiske utenriksdepartementet tirsdag.

I et intervju med tyrkiske medier på vei fra besøket i Afrika hørtes Erdogan sint ut.

«Er det opp til deg å lære Tyrkia en slik leksjon? Hvem er du?» sa presidenten.

Umiddelbart etter Erdogans uttalelser tapte den tyrkiske lira én prosent av verdien mot dollaren.

Kavala fortalte AFP fra fengselet i forrige uke at Erdogan brukte det til å skape inntrykk av at opposisjonsaktiviteter i Tyrkia, inkludert Istanbul-protestene i 2013, ble organisert av utenlandske styrker.

– Fordi jeg er anklaget for å være en del av en konspirasjon som kan ha blitt organisert av utenlandske styrker, ville løslatelsen min svekke oppfinnelsen, og det ønsker ikke regjeringen, sa Kavala.

I februar 2020 ble Kavala frikjent i 2013 i protest mot regjeringens planer om å bygge nær Taksim-plassen i Istanbul sentrum og ødelegge et av byens største grønne områder, Gezi-parken. Men kort tid etter ble han arrestert igjen og siktet for deltagelse i et mislykket kupp i 2016.

Europarådet har utstedt en siste advarsel til Tyrkia om å rette seg etter 2019-ordren fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen om å løslate Kavala.

Hvis Tyrkia ikke gjør det innen neste europeiske råd 30. november og 2. desember, kan Det europeiske råd stemme for å åpne den første disiplinærprosedyren mot Tyrkia. Saken kan føre til suspensjon av Tyrkias stemmerett og til og med dets medlemskap i Europarådet.

You may also like

Leave a Comment