Home » Den tyske økonomiske modellen nærmer seg slutten. Dette er et reelt problem for Polen

Den tyske økonomiske modellen nærmer seg slutten. Dette er et reelt problem for Polen

by Gunnar Garfors

mai i Tyskland for første gang siden 1991 oversteg importen eksportensom betyr at vår vestlige nabo passerte det første handelsunderskuddet på 30 år. Årsaken er de høye råvareprisene som Tyskland importerer fra Russland. Siden mars har importen fra Russland bare gått litt ned, mens eksporten har gått jevnt ned.

Ifølge økonomene ved PKO BP indikerer disse dataene dette klart den rhenske økonomiske modellen som ble introdusert i midten av forrige århundre nærmer seg slutten. Den siste fasen kan varsle reelle problemer for Polen.

resesjon i Tyskland. Den økonomiske modellen på Rhinen går mot slutten?

– Dataene indikerer at den tyske økonomiske modellen (eksportkonkurranseevnen er blant annet basert på bruk av billige energikilder fra Russland). Den ble tatt i bruk for mer enn et halvt århundre siden og har blitt satt på prøve de siste to månedene. Scenarioet for videre utvikling av situasjonen i tysk økonomi avhenger blant annet av Berlins politiske reaksjon – kommenterer PKO BP-eksperter.

Ifølge analytikerne til den største polske banken opprettholder status quo, dvs. den nåværende økonomiske modellen, det ville trolig måtte bety betydelige innrømmelser til Russland (som sett i noen signaler fra Tyskland). Hvis slike innrømmelser ikke hadde blitt gitt, Dette øker risikoen for harde tiltak fra Russland, inkludert ytterligere kutt i naturgassforsyningen.

Etter deres mening vil dette på kort sikt bety at omfanget av de økonomiske tapene vil være vanskelig å anslå.

Tyskernes problemer ville også raskt bli våre problemer

Og spådommene i denne forbindelse er ikke de beste. Den bayerske næringsforeningen vurderer det hypotetisk Å stoppe russiske gassleveranser til EU fra 1. juli vil resultere i et fall på 12,7 prosent i tysk BNP.

I følge analysen vil i et slikt scenario, selv forutsatt implementering av innstramminger og gasserstatningsmekanismer, bare halvparten av etterspørselen fra sårbare kunder (industri og energi) bli dekket. For beskyttede mottakere (husholdninger, skoler, sykehus osv.) ville 93 % være fornøyd. støtte økonomisk.

Et leveringsstopp ville ramme glassindustrien (produksjon ned med 47,8%), stål, kjemikalier, keramikk, mat og tekstiler (ned med rundt 30%) spesielt hardt.

9 milliarder euro for å hjelpe et selskap?

Den føderale regjeringen jobber derfor med lovbestemmelser som muliggjør overtakelse og redning av skrantende energiselskaper. Det mest presserende problemet ser for øyeblikket ut til å være problemet med en mulig insolvens av Uniper SE, hvis redning kan koste opptil 9 milliarder euro.

Selskapet er en av de største importørene av russisk gass og sliter etter at Russland begrenser forsyningene og behovet for å kjøpe blått drivstoff på spotmarkedet.

Økonomiminister Habeck advarte om dette Det verste er ennå ikke kommet, og tyske selskaper vil måtte tilpasse seg rasjonering av gassforsyninger. Kansler Olaf Scholz sa på sin side på et spesielt møte mellom representanter for arbeidsgivere, fagforeninger og Bundesbank at den nåværende krisen kan fortsette og at Tyskland «står overfor en historisk utfordring».

5-6 millioner mennesker uten arbeid. Hva med Polen?

potensielle økonomiske Tap på grunn av manglende gassforsyninger fra Russland anslås til 6-12 prosent. BNP truet av 5-6 millioner arbeidsplasser.

Hva betyr dette for Polen? Tyskland er vår største handelspartner. Deres problemer ville raskt smitte over i bakgården vår, kutte i BNP-vekst og ramme industri og eksport.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment