Home » Den urovekkende driften til et frakteskip uten mannskap eller motor i Norskehavet

Den urovekkende driften til et frakteskip uten mannskap eller motor i Norskehavet

by Thure Lindhardt

Bilder av den norske kystvakten er imponerende. De illustrerer omfanget av utfordringen som myndighetene i Oslo vil møte i de kommende timene. Et nederlandsk frakteskip, som hadde blitt fratatt motoriseringen og evakuert av mannskapet under dramatiske omstendigheter, drev i Norskehavet tirsdag, sa landets sjøfartsmyndigheter, i frykt for at det kunne velte.

Etter at en storm hadde fortrengt deler av lasten sin, lastet «Eemslift Hendrika» en tung last sent mandag morgen og fraktet flere mindre båter mellom Bremerhaven (Tyskland) og Kolvereid (Norge).

Kystvakten sa på Twitter at tre helikoptre og to skip ble leid inn for å redde ham. De tolv besetningsmedlemmene ble tirsdag evakuert av de norske redningsarbeiderne i to etapper: De åtte første ble heist fra dekket på fraktebåten, de fire siste måtte hoppe i vannet. En av dem ble skadet.

Frykten for et miljøskadelig forlis

Spektakulære opptak sluppet av norske hjelpeorganisasjoner viser en person i oransje overlevelsesdrakt som stuper ned i tung sjø fra akterenden av skipet.

Offer for motorhavari, «Eemslift Hendrika» kjørte deretter videre mot norskekysten. Tirsdag morgen var han rundt 130 kilometer nordvest for havnebyen Ålesund. En av båtene han hadde på dekk krasjet på sjøen, noe som muligens har bidratt til å redusere listen hans, som nå har blitt vurdert til rundt 30 grader etter å ha svevet mellom 40 og 50 grader.

– Situasjonen virker mer stabil, men det er fortsatt fare for kantring, sier Hans-Petter Mortensholm, tjenestemann i Kystverket. «Vi ønsker å få noen om bord som vil ordne tauingen så snart værforholdene tillater det,» la han til.

LES OGSÅ> Et frakteskip velter etter en kollisjon med en båt utenfor Cherbourg

Norske myndigheter frykter at et eventuelt forlis kan føre til oljelekkasje, frakteskipet inneholder 350.000 liter tung fyringsolje, 75.000 liter diesel og 10.000 liter smøreolje. Et norsk kystvaktskip, KV Sortland, kom til området midt på dagen.

Operatøren ringte også det nederlandske redningsselskapet Smit Salvage, som allerede hadde oppfordret til å redde Ever Given i Suez-kanalen forrige uke. Kystverket sier de har gjort konkrete tiltak for å hindre at lasteskipet går på grunn på kysten. Værforholdene var «ekstremt dårlige» med bølger på 10 til 15 meter, noe som gjorde situasjonen vanskelig, men ifølge Kystverket var det ventet en ro.

You may also like

Leave a Comment