Home » Den viser scenene fra kampen for livet. «Jeg begynte å kveles på snøfnugg»

Den viser scenene fra kampen for livet. «Jeg begynte å kveles på snøfnugg»

by Erlend Loe


Facebook / Marcin Gienieczko / På bildet: Marcin Gienieczkos redningsaksjon

Robert Czykiel


Marcin Gienieczko var nær døden da han prøvde å bestige Mount Newton. I et intervju med PAP forteller han nå om den dramatiske kampen for livet som han førte i løpet av to dager.

Mount Newton (1713 moh) er den høyeste toppen i Svalbard-skjærgården. Dette er akkurat hva Marcin Gienieczko ønsket å oppnå. På et tidspunkt overrasket naturen ham imidlertid. Sterk vind og kraftig snøfall gjorde at polakkens situasjon plutselig ble dramatisk.

Det var nært, og vår reisende ville ha betalt for reisen med livet sitt. Da han tilkalte hjelp var forholdene så farlige at selv redningsmannskaper ikke kunne hjelpe ham. Heldigvis klarte vi endelig å nå polen. I dag er Gienieczko trygg, helsen hans er ikke i fare, men han har spist mye frykt.

– Da jeg prøvde å forlate teltet begynte jeg å kveles av snøfnugg. På den tiden prøvde jeg fortsatt å overleve uten å slå alarm – sier han i et intervju med PAP.

Interessant nok begynte forholdene å forverres onsdag. Genieczko ringte etter hjelp fredag ​​morgen. Redningsmennene nådde ham på sin side først lørdag klokken 07.40. Hele tiden kjempet han for å overleve. Etter hvert fikk han frostskader på fingrene, foten og nesen. Det var også skrapte knær.

På et tidspunkt mistet polakken håpet om at han ville komme tilbake fra ekspedisjonen i live. Broren hans innrømmet dette på TV-en News24 for noen dager siden.

– Jeg var i konstant kontakt med Marcin takket være inReach-meldinger. Marcin hadde veldig, veldig vanskelige forhold. Han sendte meg en melding som om han holdt på å dø der. Det var den første tunge beskjeden jeg fikk klokken 12 om natten – sa Łukasz Gienieczko.

Heldigvis hadde Marcin Gienieczko motivasjonen til å kjempe. Før ekspedisjonen ga sønnen ham et kart. På den sto slagordet: «Reise for pappa. Ikke gi opp, Igor.» Den reisende innrømmet senere at ønsket om å komme tilbake til barnet ga ham styrke.

«Han sendte beskjed om at han var døende.» Gienieczkas bror opplevde et mareritt >>
Arktis: Nordmenn når Caged Pole. Det er den siste informasjonen >>
Hvis du vil holde deg oppdatert på sport, abonner på den daglige delen av de viktigste nyhetene. Bruk vår chatbot med et klikk HER.

You may also like

Leave a Comment