Home » Denne investeringen vil temme Putins ambisjoner

Denne investeringen vil temme Putins ambisjoner

by Thure Lindhardt


© Lemiel, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons


– Fullføringen av gassrørledningen Baltic Pipe vil gjøre Polen mindre utsatt for energiutpressing – anslår eksperter. Castoro 10 har fullført byggingen av offshoredelen av gassrørledningen under Østersjøen utenfor kysten av Danmark.

Som rapportert av Gaz-System, leggingen av offshoredelen av gassrørledningen Baltic Pipe er fullført.

Regjeringsfullmektig for strategisk energiinfrastruktur, Piotr Naimski, sa at gjennomføringen av denne seksjonen beviser at hele prosjektet, som startet for seks år siden, fortsetter i henhold til tidsplanen som ble vedtatt på det tidspunktet og avtalen mellom Gaz-System og den danske operatøren. Energi .

«Fullføringen av denne seksjonen bringer oss nærmere og nærmere idriftsettelse av hele gassrørledningen, som forventes å finne sted om mindre enn ett år. Takket være Baltic Pipe er Polen ikke bare helt uavhengig av gassforsyninger fra Russland, men også av en usikker mellommann, nemlig Hviterussland.

– sa analytikeren ved det polske instituttet for internasjonale anliggender Maciej Zaniewicz.

Presidenten for Jagiellonian Institute, Marcin Roszkowski, påpekte på sin side at «gassvåpenet» er et av mange instrumenter som den russiske føderasjonen styrker sin styrke med på europeisk nivå.

«Slike utpressinger kan observeres i Vest-Europa, hvor gassprisene har steget med flere hundre prosent på noen få uker, butikkene er ikke fulle og vi med Gazprom, som etter Nord Stream 2-sertifisering, over halvparten av gassen til Europa.»

– sa Roszkowski.

«Som et resultat vil vi som Europa reagere mer følsomt på gassinjeksjon, men Polen, også takket være Baltic Pipe eller utvidelsen av gasshavnen, vil bli mindre påvirket.»

– vurderer han.

Maciej Zaniewicz på sin side understreket at Baltic Pipe, sammen med LNG-terminalene i Swinoujscie, Klaipeda i Litauen og Krk i Kroatia, er det viktigste prosjektet for å sikre energiuavhengighet ikke bare for Polen, men for hele Sentral- og Øst-Europa. «Som måtte stole på gass fra øst i mange år etter sammenbruddet av Sovjetunionen,» husket analytikeren ved det polske instituttet for internasjonale anliggender.

Baltic Pipe er et strategisk prosjekt som har som mål å lage en ny rute for naturgassforsyning fra Norge til det danske og polske markedet samt til sluttbrukere i nabolandene. Gassrørledningen vil kunne transportere 10 milliarder kubikkmeter. Naturgass årlig til Polen og 3 milliarder kubikkmeter. fra Polen til Danmark. Ruten skal være klar for transport av de første gassvolumene 1. oktober 2022. Investorene er transmisjonsoperatørene: danske Energinet og polske Gaz-System.

»Klikk og se kommentarene under artikkelen eller kommenter på niezalezna.pl

You may also like

Leave a Comment