Home » Denne musikeren startet bilrevolusjonen i Norge

Denne musikeren startet bilrevolusjonen i Norge

by Gabriel Scott

I et intervju med BBC Disclosure fortalte Morten Harket, frontmann i bandet A-ha, kjent for mange hits inkludert «Take On Me» hvordan dannelsen bidro til revolusjonen i bilindustrien i Norge.

Det hele startet med Tour de Sol-utstillingen i 1989. Biler som ble drevet med fornybar energi (for det meste med tilkoblede solcellepaneler) ble presentert der. Blant dem var den elektriske Fiat Panda, som gikk over fra bensin til strøm (det tok to dager å lade og batteriet varte bare 50 km).

«Det var bare nødvendig»

En lignende bil ble tatt av miljøvernere sammen med a-ha-teamet og utløste noe av en happening i Norges gater. De parkerte bevisst på forbudte steder, kjørte gjennom bomstasjoner – uten å betale en krone, selvfølgelig – og betalte ingen veiavgift. De ble hardt straffet for alt.

Overtonen av arrangementet hadde ett mål – å gjøre myndighetene oppmerksom på at denne typen biler skal være avgiftsfrie.

– Denne lille bilen banet vei for gratis byparkering for elbiler med ladestasjoner, sa A-has Magne Furuholmen.

Sanger a-ha tilsto at handlingen som fant sted på gata i Norge rett og slett var hans plikt.

«Jeg følte ikke at jeg spilte en rebell. Jeg visste at det var meg, men det var bare nødvendig, mener Morten Harket.

Hvor kjøres det flest elbiler i dag? Som vi rapporterte er nordmenn nummer én her per 1000 innbyggere. Island og Sverige følger på de neste plassene. I 2020 var de fleste elbiler registrert i Kina (4,2 millioner kjøretøy).

Kilde: BBC

(MN)

You may also like

Leave a Comment