Home » Det er anslått lønnsvekst i Norge

Det er anslått lønnsvekst i Norge

by Erlend Loe

Sterk økonomi og mangel på arbeidskraft på mange områder gjør at arbeidstakere i Norge kan forvente lønnsøkninger neste år.

Norske arbeidstakere kan vente seg en betydelig lønnsøkning neste år, spår DNB Markets, en av landets største investeringsbanker. Ifølge banken ventes lønningene å øke med 3,8 prosent neste år.

– Vi tror vi vil se en alvorlig lønnsøkning neste år. Hvis vi har rett, blir økningen et halvt prosentpoeng sammenlignet med lønnsøkningen vi har sett i år, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

De fleste økonomer er ikke i tvil om at lønnsveksten vil være godt over tre prosent i 2022.

Til tross for høy inflasjon i 2021, som var sterkt preget av høye energipriser, bør vi ifølge DNB Markets forvente rundt 2,6 prosent neste år. Inflasjon. Lønningene stiger vanligvis bare så lenge inflasjonen stiger, men en rekke faktorer kan føre til at lønnsveksten overgår prisøkningene.

Det er blant annet sterk økonomi og at tariffforhandlinger starter på mange områder neste år og samtidig er det mangel på personale, forklarer Haugland.

«De ansattes forhandlingsposisjoner vil være sterke», bemerker økonomen.

Arbeidsstyrken i Norge er sterkt fagorganisert. Disse fagforeningene spiller en viktig rolle i landets arbeid. Det er ingen nasjonal minstelønn. Lønn forhandles gjennom tariffavtaler mellom fagforeninger og bransjeorganisasjoner.

Peggy Hessen Følsvik, styreleder i LO, sa hun forventer lønnsøkninger neste år, men understreket at hun ikke kan gi konkrete tall ennå.

Laget av thelocal.no og nrk.no.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Det er anslått lønnsvekst i Norge

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment