Home » Det etterlengtede museet har åpnet i Oslo

Det etterlengtede museet har åpnet i Oslo

by Thure Lindhardt

Sist fredag ​​22. oktober ble det åpnet et nytt museum i Oslo med verk av den kanskje mest kjente norske kunstneren Edward Munch. Museet ble offisielt åpnet av kong Harald og dronning Sonja.

For Munch var arbeidet hans som det var for barn, så han ville ikke at de skulle være for langt hjemmefra.

Og nå er over 28.000 kunstverk fra den store ekspresjonistiske «familien» – inkludert hans mest kjente verk The Shout – under samme tak i det enorme, nybygde Munch-museet (MUNCH) ved bredden av Oslofjorden i bydelen Bjørvika.

Si farvel til det gamle forlatte og dårlig bevarte Munchmuseet i utkanten av den norske hovedstaden. I 2004 stjal væpnede ranere maleriet «Cry» og et annet mesterverk av kunstneren «Madonna» fra dette museet. De ble funnet to år senere.

Museet ble åpnet for publikum sist fredag. Denne elegante, romslige og moderne bygningen i hjertet av Oslo har fått blandede anmeldelser.

– Dette er nok det største museet for en enkelt kunstner, sa Stein Olav Henrichsen, museets direktør. De 13 etasjene i bygget dekker over 26.000 kvadratmeter, fem ganger mer enn det gamle Tøyen Museum, bygget i 1963.

Den enslige og barnløse E. Munch (1863-1944) testamenterte i sitt testamente sine verk til Oslo by. På den tiden var Norge okkupert av nazistene, som så på ekspresjonismens pioner som skaperen av «degenerert kunst».

Det nye museet, som har oppstått ved bredden av fjorden i nærheten av byens berømte operahus, søker å bøte på historisk mishandling ved å til slutt gi den verdenskjente kunstneren bygningen som fortjener hans arbeid.

Det anslås at en halv million mennesker besøker museet hvert år, og selve museet forventer mer enn en million. Disse seerne tilbys alltid en permanent utstilling med rundt to hundre verk.

Museet viser også flere versjoner av det kjente verket «Shout»: et maleri, en tegning, seks litografier og flere skisser.

Den inkluderer også andre mesterverk: Madonna, Vampyren, Det syke barnet og mindre kjente verk av E. Munch. Disse inkluderer skulpturer, fotografier og to enorme malerier – «Sol» og «Forsker» – som måtte lastes opp i museet gjennom et spesielt hull under byggingen.

«E. Munch ville ha museum. Han snakket om barna sine med verkene i tankene, og han ville at de skulle være sammen – som en samling. Jeg tror han ville blitt veldig glad for det, sier museets konservator, Trine Otte Bak Nielsen.

Selve bygget slapp ikke unna motstridende vurderinger. Noen ble sittende fast i formen, andre – utformingen av vinduene.

Stian Lysberg Solum / NTB nuotrauka

Allerede i 2019 irettesatte kunsthistoriker Tommy Sorbo prosjektet og hevdet at det ville «forurense Oslo» og representere «en forestående katastrofe». Dette synet deler han i dag, «i hvert fall for utsiden og inngangen».

«Lobbyen ligner en flyplass, et lager, et hotell eller et næringsbygg. Valget av farger og materialer gjenspeiler ikke i det hele tatt at verkene til en av de mest kjente kunstnerne i verden blir sett her, sier kunsthistorikeren.

Museumsledelsen avviser kritikken og erklærer at museet skal provosere like mye som Munchs eget arbeid en gang gjorde.

«Bygningen er perfekt for disse kreasjonene fordi den er majestetisk og brutal. Man gjør seg uansett en mening om det, forklarer museets direktør SO Henrichsen.

Munchs arbeid ble gjentatte ganger fokusert. Mest imponerende var selvsagt det nevnte ranet midt på en hvit dag i 2004. Og er sikkerheten garantert i det nye museet?

«Det er sannsynligvis den tryggeste bygningen i Norge, selv om det ikke føles riktig der. Sikkerheten er veldig subtil – vi vil at folk skal fokusere på den kunstneriske opplevelsen. Jeg kan forsikre alle om at det definitivt ikke vil være noen tyverier her.» , forsikret SO Henrichsen.

I sin åpningstale på museet sa Kong Harald at Munchs arbeid tilhører alle: «Jeg kan si på vegne av alle at vi gledet oss veldig. Vi kan endelig åpne døren til en ny attraksjon – ikke bare i hovedstaden vår, men også i Norge og rundt om i verden.

Oslos ordfører Marianne Borgen påpekte at det nye museet tilbyr ikke bare voksne, men også barn muligheten til å bli kjent med kunst på nye måter.

Munchmuseet har 350 ansatte og har utstillingshaller, butikk, flere restauranter, bibliotek og verksteder.

I 2008, etter år med diskusjon, vedtok bystyret i Oslo endelig byggingen av et nytt Munch-museum. Det ble designet av det spanske arkitektfirmaet Herreros Arquitectos.

Laget av thelocal.no og norwaytoday.info.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Det etterlengtede museet har åpnet i Oslo

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment