Home » Det israelske selskapet NSO Group vil ikke lenger selge Pegasus – Computerworld til disse landene

Det israelske selskapet NSO Group vil ikke lenger selge Pegasus – Computerworld til disse landene

by Thure Lindhardt

Israel har begrenset antall land hvor selskaper som opererer i Israel kan selge spionprogrammer på smarttelefoner og datamaskiner. Dette gjelder også NSO Group, som lager et nylig kontroversielt instrument av sitt slag kalt Pegasus. Polen falt også ut av denne listen (som så langt omfattet over hundre land), og sluttet seg til land som Marokko, De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Mexico, blant andre.

Det er for øyeblikket bare 37 land på den endrede listen. Ifølge den israelske avisen Calcalist inkluderer listen kun regjeringene i disse landene (fordi bare de kan selge slike verktøy) som ifølge forfatterne av den nye forordningen utvilsomt kan krenke borgerlige friheter og rettigheter på en eller annen måte: Australia, Østerrike , Belgia, Bulgaria, Canada, Kroatia, Kypros, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Island, India, Irland, Italia, Japan, Latvia, Lichtenstein, Litauen, Luxembourg. Malta, New Zealand, Norge, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Sør-Korea, Spania, Sverige, Sveits, Nederland, Storbritannia og USA.

Den israelske avisen bemerker at det ennå ikke er helt klart hvorfor listen er forkortet. Journalister spekulerer i at det israelske forsvarsdepartementet (fordi det utstedte en slik forordning) bestemte seg for å ta et slikt skritt, vel vitende på forhånd om intensjonene til amerikanske myndigheter om å svarteliste NSO-gruppen av utlendinger, selskaper hvis interesser strider mot USAs nasjonale sikkerhet. Som du vet, har Apple allerede saksøkt NSO-gruppen, og anklaget dem for at Pegasus-programvaren har brutt seg inn i iPhone-smarttelefoner.

Sjekk også:

Pegasus er et av de mest kjente israelske elektroniske spionverktøyene. Offisielt ble det opprettet for å bekjempe terrorisme. Hvis telefonen er infisert med det, kan programvaren få tilgang til alt innhold på enheten, inkludert opptak, e-poster og innholdet i samtaler. Pegasus kan også styre høyttaleren og kameraet, noe som gjør at samtaler kan overvåkes kontinuerlig og bildene kan følges tett på enheten.

Det viste seg imidlertid snart at Pegasus også tjener enkelte lands regjeringer for å spionere på sine politiske motstandere og generelt ugunstige individer som uavhengige journalister og menneskerettighetsforkjempere.

I følge en studie fra NGO Forbidden Stories, overhørte Pegasus-programvaren hundrevis av journalister og politikere. Det er også mistanke om at selv Jeff Bezos (Amazons sjef) var et offer for programmet. Telefonen hans kan ha blitt infisert av den saudiarabiske regjeringen.

Som du vet publiserte det amerikanske handelsdepartementet en forordning i begynnelsen av november som forbyr amerikanske selskaper å selge sine teknologier til programvareprodusenten Pegasus (det israelske selskapet NSO Group). Årsaken er påstandene om at programvaren utviklet av dette selskapet brukes av noen land til å overvåke journalister, tjenestemenn, politikere og menneskerettighetsforkjempere. Vi skrev mer om det her.

You may also like

Leave a Comment