Home » Det norske selskapet varsler stigende matvarepriser

Det norske selskapet varsler stigende matvarepriser

by Thure Lindhardt

Stigende priser på naturgass, hovedråstoffet som brukes til å lage kjemisk gjødsel, vil ha negativ innvirkning på matproduksjon og sikkerhet, advarer en stor norsk gjødselprodusent.

Det norske selskapet Yara sier at 15-doblingen i prisen på naturgass i Europa har tvunget det til å kutte ned på produksjonen av ammoniakk, en nøkkelingrediens i gjødsel.

«Ammoniakkproduksjon i Europa er avgjørende for global matsikkerhet, og vi er bekymret for virkningen av dagens naturgasspriser i Europa, spesielt på verdens fattigste regioner. På denne måten kan energikrisen bli en matkrise, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i selskapet.

I enkelte deler av verden bruker folk rundt 60 prosent på mat. deres inntekt, understreket administrerende direktør i Yara.

«Jeg frykter at hvis situasjonen ikke blir bedre, kan det bli hungersnød i enkelte deler av verden,» sa ST Holsether.

Økende gjødselpriser på grunn av høyere naturgasspriser kan oppmuntre og kanskje til og med tvinge bøndene til å redusere gjødselmengdene. Som et resultat kan mengden mat som dyrkes reduseres.

ST Holsether har lovet at Yara vil gjøre sitt beste for å forsyne bønder og støtte global matproduksjon.

Han bemerket imidlertid at «den nåværende situasjonen tydelig viser behovet for mer robuste matforsyningskjeder» og oppfordret regjeringen og industrien til å samarbeide for å sikre globale matforsyninger.

Høye priser forbedret Yaras samlede resultater for tredje kvartal, med salg opp 46 prosent. til nesten 3,87 milliarder euro.

Laget av thelocal.no og norwaytoday.info.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Det norske selskapet varsler stigende matvarepriser

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment