Home » Det nye museet dedikert til slaget ved Grunwald er imponerende

Det nye museet dedikert til slaget ved Grunwald er imponerende

by Catherine Monroe

Det er som en ekte multimedia reise gjennom tiden. Midt i kamp mot riddere. Museets direktør, Szymon Drej, er veldig stolt. 21. september inviterer hun til åpning av nytt hovedkvarter og ny utstilling.

Det nye setet til Museum of the Battle of Grunwald i Stębark er så mye som 3,5 tusen. meter med utstillingsplass. Det er et konferanserom, en turistservicesone og kontorlokaler. Det er også en godbit for fans av ekte ridderkamper – en hall åpen hele året, der medlemmer av ridderbrorskap kan konkurrere mot hverandre – også foran et publikum.
Utstillingen er ferdig. 21. september kan du blant annet se det rekonstruerte kapellet etter slaget. Takket være bruken av lysstolper gir det inntrykk av en kopi av det som sto blodig på den nærliggende slagmarken.
Arbeidet med redesign av Grunwald Battle Museum tok flere år og kostet totalt PLN 47 millioner.

ny kvalitet

– Byggingen av nye lokaler kostet nesten PLN 38 millioner, og utstyret, som gjør museet vårt til et av de mest moderne i Polen – PLN 9 millioner – forklarer Szymon Drej, direktør for museet.
Det blir livlig når de besøkende får beskjed om hva som venter dem. Det sikrer at dette er attraksjoner fra det 21. århundre og lar besøkende føle at de er på en ekte slagmark og til og med snakke med… nøkkeldeltakerne.

– Vi tok spesialfilmer med 360-gradersteknikken, og i midten er det et stort bord med et kart der lasere viser de ulike stadiene i kampen – avslører Szymon Drej. – Besøkende kan henvende seg til applikasjonen og lytte til historiene til for eksempel kong Jagiełło – legger han til.
Utstillingen i Museum of the Battle of Grunwald i Stębark presenterer de viktigste hendelsene før, under og etter slaget ved Grunwald. Og, som Szymon Drej forsikrer, kombinerer den kunstnerskap og funksjonalitet med en pedagogisk dimensjon. Den introduserer betrakteren til den politiske, økonomiske og militære bakgrunnen.

– Litauen var også vinnersiden. Og presentasjonen vår er også utarbeidet på litauisk – sier direktøren for museet i Stębark.

museets historie

Museet har eksistert i over 60 år. Det ble reist sammen med Grunwald-minnesmerket i juli 1960, på 550-årsjubileet for slaget ved Grunwald. Helt fra begynnelsen gikk planer for utvidelse og modernisering hånd i hånd med uavhengigheten av museet i 2010 og dets overdragelse til selvstyret i Warmia og Mazury Voivodeship.

Før utvidelsen som var planlagt i årevis, hadde den bare 275 meter plass, og besøkende kunne se den permanente utstillingen «Den store krigen med de teutoniske ridderne». Kampdokumentene og funnene fra stedet for det blodige slaget som er samlet her, er hovedsakelig kart, planer, tegninger, fotografier og et stort antall originale kopier og kopier av middelalderske våpen og våpen.
Helt fra begynnelsen har museet vært en historieleksjon for Den Tyske Orden og Kongeriket Polen, som ikke bare brukes ivrig av polske skoler.
Viktige utstillinger er kopier av de polske, litauiske og germanske flaggene, rekonstruert på grunnlag av ikonografiske kilder. En attraksjon som har vært et slags kjennetegn for museet fra starten er et 23-minutters klipp av filmen «Deutsche Ritter» som viser slaget. Blant de mange attraksjonene er ruinene av kapellet bygget av de teutoniske ridderne i 1411 og en samling steiner fra Grunwald-monumentet, grunnlagt i Kraków i 1910 av Ignacy J. Paderewski og ødelagt av tyskerne i 1939.

slagmarken
Selve slagmarken fra 1410 administreres også av museet i Stębark. Den mest kjente begivenheten som finner sted her er den årlige kamplovgivningen. Det tiltrekker seg middelalderfans fra hele verden. Det er også en begivenhet som ikke bare turister venter på, men fremfor alt mange brorskap av riddere som forbereder seg på å iscenesette den gjennom året.
Men det er ikke alt. Det er også en rekke ridderturneringer som en del av Knights Tournament Association of Grunwald Sword Academy, sporadiske begivenheter, inkludert minnedagen for de forbannede soldatene, den polske hærens dag eller museenes natt, bueskytingskonkurranser i rangen. av hesten Europacup og den eneste vinteren i Polen, gjenoppbyggingsarrangement i friluft – cruise til slottet i Nidzica og Grunwald Fields.

Grunwald-markene er også et perfekt sted for arkeologer som kommer hit med utstyret sitt hvert år. Forskere fra Danmark, Norge, Storbritannia, Sverige og Polen deltok i årets internasjonale forskning. De kom på initiativ fra Museum of the Battle of Grunwald i Stębark og det danske arkeologiske foreningen «Harja». 2022 er et år med gjennombrudd ikke bare for museet selv, men også for arkeologer. For første gang på 30 år har stasjonære arkeologiske undersøkelsesutgravninger startet.

Middelalderske gjenstander
Takket være arkeologer blir utstillingen til Stębark-museet rikere og rikere. Der ligger sanne åpenbaringer. En av dem er sverdet som ble funnet i år. Finneren, Alexander Medvedev, fant to perfekt bevarte stridsøkser tidligere – i 2020 – under arkeologiske utgravninger i Grunwald-feltene.
Sverdet og sliren som ble funnet der, ridderbeltet og to kniver festet til det ble returnert til museet for slaget ved Grunwald etter renoveringen. Funnet ble gjort høyt i det arkeologiske samfunnet over hele Europa.
– Jeg er veldig glad for returen av disse utstillingene. Det er en unik sjeldenhet og unik i europeisk målestokk – sier Szymon Drej. – Det siste slike funn var for over et halvt århundre siden – legger han til.
At slagmarken fortsatt er i live gjenspeiles også i andre funn i år. I begynnelsen av juni ble den to uker lange arkeologiske undersøkelsen fullført, hvor det ble oppdaget en oval steinstruktur, som antas å representere gravhaugens plogjevne steinkappe.

En helårsattraksjon

– Det siste tilskuddet gjorde oss i stand til å fullt utstyre våre ridderturneringer – sier Szymon Drej. – Nå kan vi være med på kamper hele året – legger han fornøyd til.

Den fullstendige listen over attraksjoner og utseendet til den nye versjonen av Battle of Grunwald-museet er nøye bevoktede hemmeligheter. Direktøren for institusjonen ønsker ikke å avsløre dem og går ikke med på publisering av bilder av museet før åpningen.
– Jeg kan bare forsikre deg om at det blir en skikkelig hit. Vi overlater det beste til de som besøker oss personlig – sier Szymon Drej. – Så langt har vi årlig fått besøk av 40.000 mennesker. Etter utvidelsen håper vi å doble dette resultatet – legger han til.

Utstillingen er utarbeidet av Group AV fra Warszawa. Selskapet har nylig utarbeidet utstillinger for det arkeologiske museet i Wiślica og en utstilling for Asia and Pacific Museum i Warszawa. Gjenoppbyggingen av museet og etableringen av den nye utstillingen ble i stor grad finansiert av provinsregjeringen og departementet for kultur og riksantikvar.

Stanislaw Kryścinski

You may also like

Leave a Comment