Home » Det settes ned et energiutvalg. Disse trådene er redigerbare – Nyheter

Det settes ned et energiutvalg. Disse trådene er redigerbare – Nyheter

by Catherine Monroe

Statsministeren og presidenten for PiS kunngjorde opprettelsen av en ny kommisjon for å studere Polens energipolitikk i 2007-2022.

I følge Mateusz Morawiecki og Jarosław Kaczyński bør en slik kommisjon opprettes fordi Polen tidligere tok beslutninger som var ugunstige for landet vårt, men gunstige for Russland, inkludert å øke importen av russisk drivstoff eller åpne det polske energimarkedet for selskaper fra Russland. Ifølge den tidligere og nåværende statsministeren kan dette blant annet ha vært forårsaket av virksomheten til russiske spioner.

Herr Mateusz Morawieckiunderstreket at denne saken måtte avklares svært grundig. Han forsikret at PiS hadde «absolutt ingenting å skjule her, så hele perioden (2007-2022) til dags dato bør gjennomgås». Hvilke tema kan det nyopprettede utvalget ta opp?

Avtale med Gazprom

I oktober 2010 signerte Polen en gassavtale med Russland som var et derivat av den russisk-ukrainske «gasskrigen» (som brøt ut i 2009). Vilkårene i denne avtalen ble forhandlet frem av Waldemar Pawlak, visestatsminister og økonomiminister i PO-PSL-regjeringen. Ukeavisen «Sieci» rapporterte om bakgrunnen for samtalene og mottok instruksjonene fra den polske regjeringen om kontakt. Som allerede nevnt sier den første instruksen at det er i Polens interesse å inngå en avtale for årene 2009-2014, det vil si inntil forsyningen fra andre retninger er sikret (i denne forbindelse Baltic Pipe og gassterminalen i Świnoujście nevnt)..

Les også:


Rekkefølgen ble endret, rapporterte ukebladet, etter «en analyse av russisk sides kommentarer» og konsultasjoner utført under Valdemar Pavlaks besøk i Moskva (mai 2009). «De viktigste forutsetningene er snudd på hodet. Det er ikke lenger snakk om en gassterminal eller Baltic Pipe. Regjeringen tillater en økning i forsyninger utover de polske behovene, og «det er i den polske sidens interesse» å signere kontrakten frem til 2035!» – leser vi i artikkelen i ukebladet.Kontrakten ble signert 29. oktober, 2010. Det anses som ugunstig for Polen. Det ble kontrahert mer råstoff enn det som var nødvendig. Kontrollen over EuRoPol Gaz gikk også tapt. I 2010 frafalt Warszawa også selskapets krav mot Gazprom på over 286 millioner dollar for manglende betaling av avgifter til satser godkjent av presidenten for energireguleringskontoret.

Baltic Pipe ble bygget sent

Den polsk-danske gassrørledningen Baltic Pipe, som transporterer gass fra Norge, åpnet i 2022., men ideen dukket opp allerede i begynnelsen av de politiske endringene i Polen. I løpet av årene med AWS-styre så det ut til at den politiske beslutningen om å investere allerede var tatt. I oktober 2000 signerte representanter for PGNiG, norske Statoil og danske DONG en avtale om bygging av den baltiske gassrørledningen (som skal fullføres i 2003) og et år senere en erklæring og kontrakt om gassleveranser til Polen. Imidlertid ble ideen forlatt i 2001 av SLD-PSL-regjeringen ledet av Leszek Miller. I 2009 kom ideen om å bygge Skanled-rørledningen – den skulle gå fra Norge til Danmark og Sverige, og Polen så en sjanse til å levere norsk gass på den tiden – men prosjektet ble skrinlagt på grunn av den økonomiske krisen .

lytte

00:57 12072337_1.mp3 Statsminister og president i PiS om den nye kommisjonen for Russlands innflytelse på den polske energisektoren. Karol Surówka (IAR) konto

I 2015 startet byggingen av en gassrørledning for å transportere gass fra Norge. Sentrale politikere i PO-PSL-koalisjonen blir anklaget for å være tilbakeholdne med forsyninger fra Skandinavia. Donald Tusk, fortsatt statsminister, sa: «Vi har viktige russiske kontrakter, det er åpenbart at vi ikke trenger denne norske gassen.» Waldemar Pawlak kritiserte Baltic Pipe i ukene før krigen med Ukraina. – Byggingen av en ny gassrørledning er ikke berettiget. Kunder vil betale for det fordi de må betales tilbake,» sa han til Rzeczpospolita.

LNG-terminal. uteblitt avtale

I 2006 startet arbeidet med å sette LNG-terminalen i drift i Świnoujście. I oktober 2007 ble parlamentsvalget vunnet av Platforma Obywatelska. I august 2008 godkjente statsminister Donald Tusk gjennomføringen av investeringen, men byggingen startet ikke før to år senere, i 2010. De første planene var ferdigstilt i 2014 – denne fristen ble ikke overholdt. Endelig ble investeringen lansert i slutten av 2015.

Sjekk også:


I følge Riksrevisjonen (rapport mars 2015) var det fra og med 2009 ikke iverksatt nødvendig lovarbeid for å fjerne hindringene for ferdigstillelse av terminalen. «Ministrene som overvåket investeringen klarte ikke å avgjøre den langvarige tvisten om omfanget av teknisk tilsyn med byggingen av LNG-terminalen, noe som førte til ytterligere forsinkelser,» rapporterte Supreme Accounting Chamber.

Gaz-System og Polskie LNG ble også anklaget for ikke å kunne håndheve overholdelse av fristene for de inngåtte kontraktene fra entreprenørene.

tvp.info-portalen skrev på sin side om forsinkelsene via det «russiske sporet». «I oktober 2014 arresterte Internal Security Agency Stanisław Sz., som var en del av det juridiske teamet som evaluerte byggingen av gassterminalen i Świnoujście, anklaget for spionasje for den russiske føderasjonen. Den parlamentariske etterretningskomiteen bekreftet at det var det russiske militære etterretningsbyrået GRU.

Les også:


Salg av Lotus til russerne

I 2011 vurderte statsminister Donald Tusk, sammen med finansminister Aleksander Grad og Grupa Lotos-president Paweł Olechnowicz, å selge 53,19 prosent. lotusaksjer Donald Tusk understreket da at «det er ingen ideologisk grunn til å kategorisk si «nei» til investorer fra noe land, inkludert Russland».

Dokumentet, signert av Grad i 2011, viser tre potensielle kjøpere av majoritetsandelen i selskapet. Tre selskaper ble vurdert i salget av Gdańsk-raffineriet: den ungarske MOL (den gang tilknyttet Russland), den nederlandsk-registrerte transnasjonale kapitalgruppen Mercuria og et russisk-britisk selskap (Tyumenska Kompania Naftova med British Petroleum). TNK-BP eksisterer ikke lenger i dag – i 2013 ble det kjøpt av et annet russisk selskap – Rosneft.

Lotus-forpliktelser

I følge RMF24.pl-portalen tok Orlen over som følge av fusjonen med Lotos ikke bare eiendelene, men også forpliktelsene til Grupa Lotos. «Det viser seg at det fortsatt pågår en sak, der statskassen krever tilbakebetaling av PLN 92,5 millioner, inkludert blant annet avgiften som Lotos-entreprenører ikke betalte for transaksjoner for kjøp av biokomponenter for år siden» – ble konstatert. «Saken begynner for flere år siden, da svindlere som samarbeidet med Lotos utarbeidet hele strukturen til tilknyttede selskaper, hvis eneste formål var å trekke fra moms» – ble det bemerket.

– Det handlet hovedsakelig om momsmafiaer. Selskaper som ikke hadde en spesifikk tradisjon i markedet, som oppsto veldig raskt, handlet med fakturaer – sa presidenten i PKN Orlen, Daniel Obajtek, i et intervju med TVP Info. – Hvis du jobber med selskaper som dannes veldig raskt, og det plutselig gjennomføres økonomiske transaksjoner gjennom disse selskapene, så lurer jeg på hvor er Lotos-tjenestene, hvor er tilsynet? – Han spurte.

Energiutvalget. Hva blir sammensetningen?

I følge PiS-informasjon på Twitter vil den statlige kommisjonen for å undersøke russisk innflytelse på den indre sikkerheten til republikken Polen i 2007-2022 bestå av 9 medlemmer utnevnt og avskjediget av sejmen i republikken Polen. Kommisjonen skal analysere offisielle aktiviteter, opprettelse, duplisering, utlevering av informasjon til tredjeparter; påvirkning av innholdet i administrative vedtak; ta skadelige beslutninger; Innlevering av intensjonserklæringer på vegne av en myndighet eller et selskap; inngå kontrakter eller disponere offentlige eller bedriftsmidler.

Beslutningene som kommisjonen kan ta er: tilbakekalle en administrativ beslutning tatt som følge av russisk innflytelse, utstede forbud mot å utføre funksjoner knyttet til disponering av offentlige midler i inntil 10 år, og tilbakekalle og forby sikkerhetssertifisering i 10 år.

Konferanse av statsministeren og presidenten for PiS

PR24, IAR, PAP, wPolityce.pl, kor

You may also like

Leave a Comment