Home » Dominykas Sidorov, vinner av Young Painter’s Prize: Det er ikke bare unge mennesker som trenger å bli verdsatt og lagt merke til

Dominykas Sidorov, vinner av Young Painter’s Prize: Det er ikke bare unge mennesker som trenger å bli verdsatt og lagt merke til

by Thure Lindhardt

Impuls – hverdagslige ting

D. Sidorov, som ble uteksaminert fra fakultetet for maleri ved kunstakademiet i Vilnius i fjor, er nå viet helt til skaperverket. Men, som han påpekte, handler ikke hele den kreative prosessen bare om å organisere utstillinger og forestillinger. Det siste alternativet, det seerne ser, krever mye arbeid, fysisk og mental styrke.

Malere er mennesker med en følsom sjel, de må bli inspirerte, de må «banke» i øynene. D. Sidorov sa imidlertid at han ikke var ute etter spesifikke bilder og prøvde å leve et ganske normalt liv.

«Det er alltid rom for naturen på agendaen min, jeg liker å være der. Når jeg kjenner avstanden forstår jeg hvor godt jeg liker byen, hvordan jeg vil tilbake dit. Slik kommunikasjon mellom by og natur. Og min hovedmotivasjon i arbeidet mitt, det jeg snakker om, er hverdagslige ting. Det kan være hva som helst, denne impulsen er kompleks. Siden jeg bor i byen tilbringer jeg mesteparten av tiden min der, så gjenstandene er av urban karakter. Men jeg trenger opphold i naturen for å se det. Og jeg tilbrakte denne helgen med foreldrene mine på gården. Spesielt når det er veldig kaldt i skogen, sa D. Sidorov, som ser mange andre livstegn i hverdagslige ting. Betydningen av gjenstander, ifølge maleren, viser seg ikke bare i deres tvetydige konturer eller tegn, men også i en følelse av menneskelig eksistens.Dominyk Sidorov. «Lenestol! Monster!», 2021

© Asm. album

Vinneren av Young Painters Prize vokste opp i Panevėžys, hvor hans første kunstlærere ble uteksaminert fra kunstskolen.

Vi hører mer og mer om skaperne som kom fra Panevėžys – byen ser ut til å være et Mekka for kunstnere. På den annen side er det nok ganske vanskelig å være kunstner i Panevėžys, for byen har en annen, motstridende karakter, synes jeg.

Ifølge D. Sidorov er byen virkelig i ferd med å komme seg: «Jeg har et ganske nært forhold til Panevėžys-artistene – de er sterke og interessante. Karakteren til Panevėžys har endret seg dramatisk de siste ti årene, den typen by vi så for oss for ti eller femten år siden har blitt glemt. Folk lever annerledes i dag enn i min barndom da andre problemer tok overhånd. Nå både utstillinger og arrangementer og teater. Kunst på høyt nivå.»

Positivitet – sunn friskhet, kjør fremover

Hovedmediet i D. Sidorovs arbeid er maleri, men han lager også objekter – tegninger på veggen. Når man ser på skaperens verk, er det lett å se at maleren har en eksepsjonell stil og stil. Det er utvilsomt viktig for kunstneren at verkene hans er gjenkjennelige, men neste gang den kreative letingen leder til et helt nytt utgangspunkt, skjer endringen etappevis. Sidorov gjemte seg ikke – han prøver også å forandre seg. «Å fange en måte eller et uttrykk er veldig farlig, det kan bli uinteressant for deg, hvorfor skape? Jeg må alltid søke, det virker for meg som om jeg har funnet svaret eller spørsmålet på denne måten. Bare ved å søke, både uttrykk så vel som tenkning”, er maleren overbevist.

Du hører mye om hva kunst er og hvem som trenger det. Det overfladiske svaret er at kunstnere ikke skaper noe. Omgitt av fiendtlig ild – hvordan holde seg selv, fortsette, ikke bli opprørt, ikke bli skuffet?

«Du må alltid se etter positivitet, det er en annen motor i arbeidet ditt. Jeg snakker ikke om optimisme, men om lek, en viss sunn friskhet som driver deg fremover. Et vanskelig spørsmål: Hva er viktig når verden kollapser eller sprekker «Kunst er viktig for meg som kunstner, det er som været. Så lenge det er diskusjon, er det kunst. Kunst ser også ut til å livnære seg på den, det er derfor den eksisterer,» sa D. Sidorov.

Konstruktiv kritikk er en god ting, ifølge D. Sidorov: «Men ydmykende, foraktelig kritikk er en rampage. Kritikk reiser spørsmål hos deg, kan diskutere, utveksle tanker. Akkurat som ikke alle liker meg, liker også bildene mine. Det er viktig at dette ikke stopper deg, at det ikke forstyrrer aktivitetene dine.»


Dominyk Sidorov

Dominyk Sidorov

© Asm. album

Skapelsesprosessen til kunstnere er ofte mystifisert, man ser for seg at kunstneren fra hele verden lukker seg i verkstedet sitt og har blitt, har blitt. Og ingen bør krysse terskelen til verkstedet på dette tidspunktet. Og hvor er ordtakene om at hånden til maleren blir ført av noen ovenfra, så hvis du skal bli inspirert, må du vie deg helt til skapelsen. På spørsmål om det var lett å forene jordelivet med et høyere kall, svarte Sidorov at han prøvde å snakke med forsiktighet i slike kategorier.

«All segregering eksisterer fortsatt i dag, uansett hvilken kunst du studerer – oljemaleri eller installasjoner av moderne teknologi. Det er en ingrediens som uunngåelig oppstår under utviklingen. Dette uttrykket krever dedikasjon og må derfor unnslippe kjas og mas. Det er ikke lett, men i mitt tilfelle skjer det overalt, jeg prøver å holde disharmonien så lav som mulig. Det er ikke alltid man klarer å være kommunikativ eller sosial. Karantenen viste hvor mye jeg var veldig sosial, hvordan jeg jobber under slike forhold, sa maleren.

Likevel mener han at harmoni er nødvendig: «Du må leve for å skape, ikke omvendt. Må oppleve, snakke, være sammen med sine kjære, leke med en katt eller en hund. Tanker er født av slike ting. Hvis du har sittet ved et bord i et lukket studio hele tiden, vil du være i din egen krets, da vil du sannsynligvis ikke lage noe. For meg i hvert fall – du må gå ut en stund, henge en lampe i studio, eller skru på en krok for å ta tankene bort fra bildet eller objektet du lager. Først da kan jeg gå tilbake til jobben, fullføre det eller fortsette med fornyet styrke. Et enkelt, elementært liv tømmer bufferen og lar tankene fortsette å sirkulere.»

Men som D. Sidorov delte, er det en annen side – inspirasjon kan besøke selv midt på natten … Hvis det er tøft om natten, vet du at du vil jobbe på bekostning av neste dag. Jeg må innrømme og forstå – det skjer på alle måter, men jeg har forsonet meg med det. Jeg er en maler, jeg trenger ikke stå opp veldig tidlig, jeg kan endre agendaen min. Men for meg som utvikler er disiplin og en viss rutine viktige ting som bidrar til å opprettholde strukturen, ikke å bryte den helt åpen. Da føler jeg meg bedre fysisk, jeg har mer energi – løfte en stor ramme, stramme lerretet, menneskelige ting, «sa den andre personen.


    Dominyk Sidorov.  «Vi la merke til det da.  Bille

Dominyk Sidorov. «Vi la merke til det da. Beetle «, 2020 (Foto av Jonas Balsevičius)

«Du må leve for å skape, ikke omvendt. Opplev, snakk, vær sammen med dine kjære, lek med en katt eller en hund … Et enkelt, elementært liv tømmer bufferen, lar tankene fortsette å sirkulere ”

Dominyk Sidorov

Beslutninger har konsekvenser

I dag er ikke alle kunstnere sikre på fremtiden, det understrekes ofte at det er vanskelig å overleve, det kreves ytterligere aktiviteter, det er bare ledig tid igjen til maling …

«Jeg vet bare hvordan jeg vil programmere fremtiden min. Hvorfor klage her – mine avgjørelser får konsekvenser. Det er alle slags situasjoner i livet; de må utnyttes og utvikles, selv under minimale forhold. Jeg synes det er ukonstruktivt å snakke om økonomiske vanskeligheter, det gjør ingen forskjell, det høres kjedelig ut. Du må prioritere, gi det et forsøk. Selvfølgelig er det viktig å selge et maleri, det hjelper å male andre malerier, betale for oppvarming, et studio. Bør det ikke visstnok være demonisert, hvordan kan en kunstner snakke om det? Vel, vi dyrker ikke dette lerretet på åkrene, vi trenger penger, støtte. Jeg tror vi må se positivt på fremtiden. Jeg vet ikke hvordan det kommer til å bli på en stund – ikke verst. Jeg fikk en pris som jeg kan lage. Jeg håper at alt vil bli tolerert og interessant», sa den yngre maleren D. Sidorov.

Den materielle siden er imidlertid et stigma som tvinger kunstnere til ydmykt å senke blikket, som om det på en eller annen måte var feil å snakke om det. «Hvis vi tar lønnen deres av kunstnernes agenda, betyr det at skaperne ikke trenger disse pengene for kunsten de lager fordi vi kan få det ved å jobbe et sted, fra hverdagsarbeid og maling på fritiden. Men jeg lever ikke sånn – jeg er artist på heltid, jeg får betalt for å gjøre det, så jeg vil snakke om det. Det virker for meg som om dette aspektet på en eller annen måte må avkriminaliseres. Det er en normal del av en kunstners liv, sa han.


Dominyk Sidorov.  «Jeg lærer å spille gitar fordi jeg vil bli en stjerne» i 2021

Dominyk Sidorov. «Jeg lærer å spille gitar fordi jeg vil bli en stjerne» i 2021

© Asm. album

Det er ikke billig for utenlandske kunstnere – de har ledere, enkelte ansatte som tar seg av ledelsessaker … «Jeg jobber med Vartai-galleriet, de hjelper meg, gjør lederoppgaver. Samlere henvender seg til galleriet – vi finner den beste versjonen av kommunikasjon. Det er veldig viktig for unge kunstnere å holde seg til gallerier som en hjelper som kan hjelpe dem til å uttrykke seg på kunstmarkedet, i vårt land er det slike muligheter,” forklarte D. Sidorov.

Årets vinner av Unge malers pris, D. Sidorov, fikk et to måneder langt opphold ved Nordisk Kunstnersenter i Dale, Norge. Kunstneren vant også muligheten til å holde en separatutstilling på Pamėnkalnis Gallery i hovedstaden.

En annen utstilling med Vartai Gallery er planlagt neste år. «Jeg kan ikke si noe spesifikt, men rammen for ideen eksisterer allerede, og en annen utstilling vil følge etter» Monster «utstillingen i Kaunas» Meno Parkas «galleriet. Da jeg mottok prisen, tenkte jeg umiddelbart på hva jeg kunne vise deg hvordan du kan løse det komplekse rommet til Pamėnkalnis Gallery på en interessant måte. Fremtiden ser ut til å være aktiv! Det er viktig å finne energien og positiviteten som vi snakket om,» bemerket maleren.

D. Sidorov (født 1993) – ung generasjon maler, uteksaminert fra Vilnius Academy of Arts i 2020 med en mastergrad. Fra 2016 organiserer kunstneren personlige, deltar aktivt i gruppeutstillinger i Litauen og i utlandet.

Young Painter’s Prize er en av de fremste kunstbegivenhetene i de baltiske statene som viser frem nye unge talenter for publikum. Målet med prosjektet, som har pågått siden 2009, er ikke bare å introdusere fremvoksende kunstnere for publikum, men også å hjelpe kunstsamlere og kuratorer med å oppdage nye talenter i de baltiske statene. Konkurransen retter seg mot kreative personer med eller uten kunstnerisk opplæring opp til 30 år.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment