Home » Drapssaken i Auschwitz. Før han kom til Polen, rapporterte nordmannen om den påståtte kidnappingen av Mia i landet hans

Drapssaken i Auschwitz. Før han kom til Polen, rapporterte nordmannen om den påståtte kidnappingen av Mia i landet hans

by Peter Østbye

Saken om drapet på Pamela Sz., bosatt i Oświęcim, har vakt stor oppmerksomhet ikke bare i Polen, men også i landet til offerets partner, det vil si Norge. Det er lokalmediene som avslører den andre siden av saken.

25 år gamle Ingebrigt G., offerets partner og far til norskfødte fem år gamle Mia, skal gjentatte ganger ha anmeldt jentas forsvinning til politimyndighetene i Norge. I 2019 gjorde han dette for første gang. På sin side, i mars 2020, rapporterte han til politiet kidnappingen av et barn av Pamela Sz. Det skjedde etter at hun kom tilbake permanent til Polen. Frykt for partner skal ha påvirket morens avgjørelse. Mannen har, til tross for at han er biologisk far til barnet, begrenset foreldremyndighet.

I Norge ble det etter å ha undersøkt saken ikke funnet noe brudd på loven, da det ble erkjent at barnet bor sammen med sin mor i Polen, så alt er lovlig. Kanskje var det denne tankegangen til det norske rettsvesenet som gjorde at faren tok desperate grep for å holde barnet hos seg hele tiden.

«Men hva slags far dreper en mor, muligens foran et barn?» – spør naboene til en sliten ung kvinne fra boligbyggingen. De kan ikke forstå en så grusom handling.

Det er kjent at Ingebrigt G. kom til Polen i slutten av oktober 2022.

– Han dukket opp i Polen sammen med sin mor, som senere kom tilbake til Norge alene – avslørte Janusz Hnatko, talsmann for distriktsadvokatens kontor i Kraków.

Ifølge beretningene til naboer fra blokken, pekte ingenting på tragedien. Mia pleide å gå turer med faren. Det var ingen støy fra huset. Så hva skjedde den skjebnesvangre dagen, 5. november 2022, da liket av Pamela Sz. ble funnet?

Etter at Ingebrigt G. ble pågrepet i nærheten av København og satt i arrest, ble Mia tatt hånd om av det danske sosialvesenet. Foreldrene til den drepte jenta gikk med på å ta vare på barnebarnet deres. De har allerede hentet henne og kjører tilbake til Polen.

Mia, som er født i Norge, har også norsk statsborgerskap. Hva om hennes besteforeldre også søker om omsorg for barnet?

– Jeg er klar over at det er spekulasjoner i enkelte medier om morderen hadde en medskyldig på grunn av rømningen i en bil med Auschwitz-skilt. Det var offerets bil – med disse ordene avsluttet Małgorzata Jurecka, talskvinne for Oświęcim-politiet, alle spekulasjoner om en mulig polsk medskyldig av nordmannen.

Påtalemyndigheten i Oświęcim har siktet Ingebrigt G. for drap, det vil si å ha handlet med den hensikt å drepe en 26 år gammel kvinne og kidnappe en jente. Tiltalen ble brakt inn for retten og det ble begjært varetektsfengsling i 14 dager. Retten tok ut en prosedyre for varetektsfengsling av en 25 år gammel nordmann.

Distriktsadvokatens kontor i Kraków har sendt inn en søknad om utstedelse av en europeisk arrestordre.

– Det er en form for midlertidig forvaring av en person i utlandet med etterfølgende overføring til anmodende stat, altså Polen. Søknaden er under utarbeidelse og oversendes til tingretten, som skal avgjøre i denne saken – forklarer Janusz Hnatko.

Det skjer i Polen og i verden – les videre i.pl

reklamemateriell for partnere

You may also like

Leave a Comment