Home » Drømmen sprakk: Den kjempende Vilnius «Žalgiris» i Norge bommet på et mål | Sport

by Thure Lindhardt

I det avgjørende kvalifiseringsspillet var Glimt klar favoritt, men utover polarsirkelen hadde ikke norgesmesterne det lett i Buda. Ola Solbakkens eneste scoring kom i det 62. minutt av kampen.

Etter uavgjort 2-2 i Vilnius for en uke siden hadde Žalgiris sjanser også i Buda, men han klarte ikke å bruke dem. Tomisvalas Kišas bommet på mål og Ovidijus Verbickas sitt skudd gikk over tverrliggeren.

Etter å ha gått inn i gruppespillet sikret Budės Glimt seg minst 3 millioner. Vilnius «Žalgiris» og litauisk fotball må vente minst ett år på en slik suksess.

Vilnius Žalgiris, som hadde reist lengst fra litauiske klubber til Europa i år, beseiret i utgangspunktet de nordirske mesterne Belfast Linfield 5-2 i UEFA Champions League-uttaket, men Ferencvaros Budapest var ikke lik 1 i neste runde: 5 off.

Eliminert i kvalifiseringen til UEFA European League, kom Žalgiris nær historisk suksess i kampen mot Murska Sobotas Mura, men tapte 1-0.

De litauiske mesterne fikk siste sjanse i uttaksfinalen i UEFA Conference League, men i og med det viste norgesmesterne Budės Glimt den minimale 3-2 fordelen. Žalgiris tur gjennom Europa ble avsluttet i år.

Spillfremgang:

90 + 2 minutter «Žalgiris» sender ballene til siden av motstanderfeltet og prøver å rømme, men ingenting farligere kan skapes …

85 min. T.Kišas faller på linjen i motstanderens straffefelt. Žalgiris-spissen håndhilser og ber om en foul – presser ryggen, men dommerens fløyte har stoppet. «Žalgiris» har 5 minutter igjen å rømme.

75 min. 10 cm mangler. T.Kišas slår frisparket, men ballen går ut. Det var en flott mulighet til å utligne.

72 min. Nok en gang fantastiske E. Gertmon! Glimt-spissen slår seg, ballen flyr inn i målfeltet, men keeper redder igjen Žalgiris fra mål.

70 min. Dobbel erstatning for V. Cheburin. G.Jarusevičius og M.Paveličius vil spille i stedet for J.Sylvestro og M.Gamakov.

62 min. MÅL faller dessverre på målet til «Žalgiris». E. Botheim sparker N.Ljubisavljevičius inn i 16-meteren, passerer ballen og O.Solbakken skyter presist. Glimt leder 1-0.

57 minutter U.Saltnes villeder forsvareren til «Žalgiris» og skyter farlig i mål fra få meter, men E. Gertmon reagerer herlig og styrer ballen over mål.

52 min. Det første gule kortet for en farlig kamp straffet Žalgiris-spissen T.Kišas. U.Saltnes straffer snart en tvist med en dommer.

46 minutter «Glimt»-managerbytter etter første omgang – J. Mugish erstattes av A. Pellegrino.

45 min. Første omgang ender 0-0. «Glimt» spilte med ballen oftere, hadde en unik mulighet da O.Solbakken, som løp fra en, glapp. «Žalgiris» spilte imidlertid tappert, lot ikke vertene dominere og skapte flere farlige angrep.

43 minutter H.Vetlesens farlige skudd, men E.Gertmon redder «Žalgiris» på flekken.

36 min. «Žalgiris» gjorde en feil i forsvar og O.Solbakken slapp unna alene mot E. Gertmon. Heldigvis sklir motstanderens spiss, mister ballen og får fortsatt en foul. «Žalgiris» kan lettere slappe av.

35 min. Nok en corner fra «Žalgiris» og denne gangen ender det nesten i mål, men keeperne reddes av keeper på målstreken.

28 minutter For et skudd fra O.Verbickas! Ballen går til det øverste hjørnet av målet, men keeperen spiller perfekt. Et annet hjørne av «Žalgiris».

13 min. Farlig angrep fra «Žalgiris». T.Kišas, J.Sylvestras og til slutt H.Videmont traff nettet – dessverre blokkerer forsvarerne til «Glimt» alle skudd. O. Verbickas spiller fortsatt etter corneren, men ballen flyr høyt over mål.

10 minutter. Glimt gjør et farligere angrep, men ett treff av vertene blokkeres, et annet mislykkes og dommeren plystrer feilen før det tredje.

8 min. Glimt første corner, men Žalgiris forsvarer seg.

3 minutter. Utrolig angrep fra «Žalgiris». S.Mikoliūnas passet ballen og T.Kišas vred seg farlig inn i mål. Motstanderens keeper forsvarte seg, men dommeren snappet raskt opp.

«Blits»: N. Haikinas, F. Bjorkanas, M. Lode, B. Moe, A. Sampstedas, U. Saltnesas, P. Bergas, H. Vetlesenas, J. Mugisha, E. Bothimas, O. Solbakkenas.

algiris: E. Gertmonas, S. Mikoliūnas, N. Ljubisavljevičius, EPDiaw, J. Bopesu, K. Uzėla, O. Verbickas, M. Gamakovas, H. Videmont’as, T. Kišas, J. Sylvestras.

Det første møtet til «Žalgiris» med fotballspillerne fra Budė «Glimt» – norgesmestere – endte 2-2 i Vilnius forrige uke.

Med opphevelsen av bortemålsregelen denne sesongen ville «0-0» eller «1-1»-remis vært nok for «Žalgiris» i det fjerne Norge – i byen Buda på den andre siden av polarsirkelen. Deretter ble det spilt overtid og 11 millioner bøter.

Hvis vellykket, ville Žalgiris ha gått inn i gruppespillet i den nye UEFA Conference League og ville ha beriket minst 3 millioner. Euro.