Home » Droner over Norge. Hva skjer? Polsk spion oversatt – o2

Droner over Norge. Hva skjer? Polsk spion oversatt – o2

by Gunnar Garfors

Norges statsminister Jonas Gahr Store sa at «utenlandske etterretningsbyråer» var ansvarlige for droneflyvningene over landet hans. Det har vært flere slike hendelser de siste månedene. Etter den russiske invasjonen av Ukraina forbød Norge russere å fly fly og droner over sitt territorium.

Flyplassen i Bergen sørvest i landet ble stengt natt til tirsdag. Det er et sivilt anlegg, men det ligger i nærheten av en norsk marinebase. Mandag pågrep politiet en russisk mann som hadde fløyet en drone over Svalbardskjærgården.

Det er ikke hvem som helst som blir arrestert. Andrei Yakunin, sønn av Vladimir Yakunin, tidligere direktør for den russiske statlige jernbanegiganten RZD, har blitt arrestert av politiet. Yakunin senior er en nær venn av den russiske presidenten. Begge har hus i samme boligfelt med en prestisjefylt beliggenhet i utkanten av Moskva, og de liker og respekterer hverandre.

Unge Yakunin ble varetektsfengslet i to uker. Hjemmet hans ble ransaket, og droner og annen elektronikk som tilhørte ham ble beslaglagt. Anja Mikkelsen fra norsk politi sier til media at den arresterte har britisk og russisk statsborgerskap. Han erkjente straffskyld for anklagene mot ham. Han var blant syv russiske statsborgere som ble arrestert de siste dagene.

Premier Store har kalt droneflyvninger over norske flyplasser og andre kritiske infrastrukturanlegg for «uakseptable». Han gjorde det også klart at det dreide seg om virksomheten til utenlandske hemmelige tjenester. Skandinavia og de arktiske områdene er i økende grad utsatt for russisk etterretningsvirksomhet. Og på Svalbard har russerne sin eiendom.

Det er ingen militærbaser eller anlegg der, så jeg skjønner ikke hva russerne skulle spionere på på Svalbard. Men terrenget i Skandinavia er selvfølgelig veldig viktig. Det er handelsruter til Atlanterhavet og ishavet. Og det bør huskes at i Polhavet er det den såkalte bastionen – et sted hvor den russiske ubåtflåten er konsentrert og venter, hvorfra den kan angripe USA om nødvendig – forklarer Vincent Severski, en tidligere etterretningsoffiser og skribent, intervjuet av o2.pl.

Derfor, som Severski forklarer, er det en kjede av undersjøiske hydrofoner (vannmikrofoner) i Nord-Atlanteren. De brukes til å overvåke hva og hvor ofte russere gjør i dette området. NATO har evnen til å vokte denne regionen, og området lengst nord er svært viktig for russerne.

Russerne driver forskjellige aktiviteter der: provokasjoner, Maskirov, skjermingsaktiviteter. Men også enkel, åpen spionasje. Uansett har det alltid skjedd mye der, og nå som Finland og Sverige er på hjemmebane for å bli med i NATO, intensiveres denne russiske aktiviteten. Og nordmenn slår med rette alarm, og varsler både samfunnet og det internasjonale samfunnet om trusselen, sier den tidligere polske spionen.

Uidentifiserte droner ble også oppdaget over svenske atomkraftverk i januar. I forbindelse med hendelsen ble etterforskningen ikke bare iverksatt av svensk politi, men også av kontraetterretning – SAPO. Kort før den russiske invasjonen av Ukraina ble russiske marineskip observert i Østersjøen nær øya Bornholm, og svenskene satte inn en hurtigreaksjonsstyrke.

I slutten av september var det flere andre urovekkende hendelser i Østersjøen. Uforklarlige eksplosjoner skadet begge Nord Streams gassrørledninger, og i oktober mistet Bornholm strømmen som følge av et avbrudd. Spenningen i regionen har økt jevnt siden februar. Krigen i Ukraina var årsaken til beslutningen fra regjeringene i Sverige og Finland om å slutte seg til NATO.

Russerne på sin side satser stort på sine polare strøk. I flere år har de bygget opp sine militære polarstyrker og satset stort på infrastrukturen for olje- og gassproduksjon i Sibir og i nord.

Se også: En sterk uttalelse om spioner. «Tjenestene vil svare med all besluttsomhet»

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment