Home » Du kan se en film om å redde norsk gull fra nazistene på Viaplay

Du kan se en film om å redde norsk gull fra nazistene på Viaplay

by Peter Østbye

I morgen, 15. desember 2022, har filmen premiere på Viaplay-plattformen Kappløpet om gull. Den forteller historien om å redde norsk gull fra nazistene.

Den første slike militæroperasjon i historien

Tidlig i 1940 overrasket Nazi-Tyskland de allierte igjen. Den 9. april 1940 startet den tyske Wehrmacht Operasjon Weserexercise – den første amfibieoperasjonen i historien som ble utført i fellesskap av infanteri, marine og luftvåpen. I de første dagene av invasjonen beveget troppene til Det tredje riket seg veldig raskt, så nordmennene kunne ikke vente – de måtte redde det som var mest verdifullt, inkludert de nasjonale gullreservene. Selv om det kan se ut til at de beste soldatene i hæren burde ta del i et så viktig oppdrag for landet, ble utfordringen tatt opp av… folk uten militær trening, inkludert den norske politikeren Fredrik Haslund, den kjente forfatteren Nordahl Grieg og heldigvis en gruppe soldater.

Det burde ikke fungere

Oppdraget for å redde Norges gullreserver ble ledet av Fredrik Haslund (Jon Øigarden), som samlet en ganske tilfeldig gruppe mennesker for å utføre denne viktige oppgaven. Blant dem var søsteren Nimi, bankkasserer, lastebilsjåfør og… trolig en av datidens mest kjente norske forfattere – Nordahl Grieg. Hele gruppen la ut på et farefullt oppdrag – nesten 1.700 km fra Sør-Oslo til lengst nord, til havnen i Tromsø, hvor 50 tonn gull trygt kunne lastes på allierte skip.

Fredrik Haslund var en tilsynelatende vanlig mann som fikk en ekstraordinær oppgave. Karakteren hans fascinerer meg. Ingen hadde mistanke om hvilke utfordringer som ventet disse menneskene på en farefull reise. Transporten av 50 tonn gull var en stor og viktig prestasjon. Spesielt siden Wehrmacht fulgte i deres fotspor. Jeg er veldig fornøyd med sluttresultatet og rollen som Fredrik var en spennende og viktig utfordring for meg.

– sa Jon Øigarden, hovedskuespilleren

Kappløp om gullplakaten

Bortsett fra Jon Oigarden («Årets borger», «Wolf Instinct») filmen spilte også hovedrollen: Sven Nordin («Wisting», «Sønner av Norge»), Axel Boyum («øyenvitne», «slett meg»), Ida Elise Broch («Fenris», «The Guy for Christmas»), Morten Svartveit («The Innocent», «Borderliner»), Eivin Sander («Hunters», «Buddies») og Anatoly Taubman («Balanse», «Captain America»).

For regi «Kløpet om gull» svar Hallvard Hjerne («Norwegian Speed», «Trollhunter»). Filmen ble produsert av produsenter fra 74 Entertainment, Jörgen Storm Rosenberg og Ketil Omberg. Du er ansvarlig for manuset Thomas Moldestad og Jörgen Storm Rosenberg. Han er utøvende produsent på vegne av Viaplay-gruppen Tanja Nanette Badendyck.

Premieren på filmen «The Race for Gold» er allerede i gang 15. desember 2022utelukkende på strømmeplattformen Viaplay.

Utseende: Polske mord i Viaplay. Ny serie fra desember

Utseende: Viaplay deler en video om skandalen rundt legendariske Maradona

Bildekreditt: Viaplay

Tekstkilde: Viaplay

You may also like

Leave a Comment