Home » Eksepsjonelle gjester fra Norge på Juozas Miltinis Dramateater – AINA

Eksepsjonelle gjester fra Norge på Juozas Miltinis Dramateater – AINA

by Connie Nielsen

Jo Strømgren, en av Norges mest profilerte koreografer, kommer til Litauen på turné. Samtidsdanseforestillingen «Made in Oslo» spilles for eneste gang 5. april på Panevėžys – Juozas Miltinis Dramateater. Tidligere ble en koreografs verk i Litauen kun vist under dansefestivaler. På Lithuanian National Drama Theatre skapte han stykket Door, som vant fire Golden Stage Cross Awards.

Det kreative spekteret til His Strømgren er ekstremt bredt: Etter å ha utdannet seg til klassisk ballettdanser, vendte artisten seg til samtidsdans, men bestemte seg på grunn av traumer for å jobbe som koreograf. Senere integrerte han teaterregi i det kreative feltet. Kunstnerens tegning inneholder både teatralske og danseelementer, og derfor blir verkene hans verdsatt av elskere av ulike scenekunster.

Jo Strømgren Kompani (JSK), et dansekompani fra Litauen, ble grunnlagt i 1998 og har siden vokst til en av Skandinavias mest suksessrike uavhengige grupper. Selskapet har turnert i mer enn 60 land, og opptrådt i både nasjonale teatre og små alternative arenaer rundt om i verden.

Jo Strømgren Kompanis stil er preget av en unik kombinasjon av dans og teater, med en sterk sans for humor kombinert med sosiale problemstillinger. Uavhengig av arbeidsform eller sjanger, er forestillingene laget av kompaniet alltid relevante for konteksten til et gitt land.

I sin forestilling «Jo Strømgren Kompani», presentert under denne turneen, tok han opp utfordringen med å avsløre virkeligheten i norsk kultur og dens sjarm for verden. For å nå dette målet ble tre verk av koreografen valgt ut til Oslo Dance Ensemble: KVART (2007), RING (Ring, 2014) og GONE (Missing, 2015). Jo Strømgren forvandlet hver danseforestilling til et tredelt verk, hver med sine egne temaer og stiler.

Styrken til «Made in Oslo» ligger ifølge koreografen i fellesskapet mellom temaer og bevegelser. I denne danseforestillingen har vi råd til å forville oss inn i abstraksjoner, redusere betydningen av tolkning eller diskusjon og gi rom for ren opplevelsesglede. I Litauen vil skaperen presentere en ny energisk samtidsdansstil, mindre vanlig men testet av Jo Strømgren Kompani.

Denne turneen blir forresten et lite hint for fremtiden: I Panevėžys får vi en koreograf J. Strømgren i 2023, når artisten setter opp en ny forestilling i Juozas Miltinis Drama Theatre. Det loves at praktisk talt ikke-eksisterende fysisk teater som kombinerer uttrykk for samtidsdans og drama vil være på den litauiske scenen.

Dramateater Juozas Miltinis inf.

You may also like

Leave a Comment