Home » Eksperter: Senest i januar vil sorten Omicron være dominerende i Norge

Eksperter: Senest i januar vil sorten Omicron være dominerende i Norge

by Gunnar Garfors

Norske helseeksperter spår at Omicron-koronavirusstammen vil dukke opp snart et år etter krysset i det mannlige landet.

«Omicron-stammen vil trolig spre seg utover Delta-stammen og være dominerende i Norge senest i januar 2022», skrev FHI i en oppdatert risikovurdering tirsdag. Antall sykdommer øker allerede, og denne trenden vil sannsynligvis forsterke denne trenden i desember og januar og utløse en stor bølge av sykelighet. Situasjonen sies å være alvorlig.

FHI bemerket at egenskapene og effektene av koronavirusstammen fortsatt er uklare. Det er imidlertid lite sannsynlig at omicron forårsaker alvorlig sykdom hos vaksinerte individer – «kanskje» vil forårsake mindre alvorlig sykdom generelt. I tillegg antas vaksinen å gi betydelig beskyttelse mot sykdomsprogresjon, uavhengig av stamme.

Og sørafrikanske forskere trakk forrige fredag ​​oppmerksomhet til det første, ennå ikke vitenskapelige beviset på at den nye Omicron-stammen er svært smittsom, men sykdomsforløpet er relativt mildt. Likevel advarer forskere om at det er for tidlig å trekke noen pålitelige konklusjoner fra dataene som er tilgjengelige så langt.

You may also like

Leave a Comment