Home » Ekvatorial-Guinea minnows vinner shootout og forbereder seg på å kjempe mot Senegal

by Peter Østbye

Santiago Eneme scoret vinnerstraffen da Ekvatorial-Guineas minnows, som uavgjort 0-0 etter ekstraomganger, beseiret Mali 6-5 i en straffesparkkonkurranse i Limbe på onsdag for å nå Africa Cup of Nations kvartfinale. En ekstremt lavmælt 16-runde skapte minimal spenning blant publikum da begge lag klarte bare ett skudd på mål på 120 minutter. Ekvatorial-Guinea møter nå Senegal i Yaoundé på søndag, inspirert av tittelfavoritten Sadio Mané, om en plass i semifinalen i Afrikas flaggskipturnering.

Det var onsdagens andre uavgjorte 0-0 da Egypt slo Elfenbenskysten 5-4 på straffe rett før avspark mot Limbe i Douala.

Spillere og kampledere bar svarte armbind og holdt ett minutts stillhet før avspark for å minnes de åtte menneskene som omkom i et stormløp i forkant av Kameruns seier over Komorene i Yaounde på mandag.

Mali hadde to Premier League-spillere tilgjengelig, og Brighton-midtbanespiller Yves Bissouma var i startspillet mens Southampton-vingen Moussa Djenepo var på benken og kom inn etter 70 minutter.

Ibrahima Kone, som scoret tre av Malis fire gruppespillmål, gikk like utenfor på syv minutter i Stade Omnisport med 20 000 seter, som har utsikt over Guineabukten.

Ekvatorial-Guinea hadde avvist en anke om straffespark etter at dommeren sjekket VAR-monitoren etter hvert som en stygg første omgang skred frem.

Ekvatorialguineerne var for fysiske, og Ivan Edu og Jose Miranda ble vist gult kort før Mali bommet på en halv sjanse til å avslutte dødfallet.

Et frispark havnet godt i feltet for Amadou Haidara, men det redde skuddet hans ble uanstrengt stoppet av Jesus Owono.

Veteranen Mali-trener Mohamed Magassouba så med bekymring på Konés skade, men den Norge-baserte spissen kunne fortsette etter langvarig behandling.

Så var det Malis tur til å be om straffe da Moussa Doumbia falt like før pause, men dommeren endret avgjørelsen om å dømme frispark først etter å ha gjennomgått hendelsen.

En målløs første omgang endte med et tredje gult kort for en ekvatorialguineer som var skyld i fra Pablo Ganet. Laget hans begikk 15 feil ved pause, men klarte ikke å finne et eneste skudd på mål.

Den beste scoringssjansen så langt kom i det 58. minutt da Bissoumas utholdenhet satte Haidara opp, men han eksploderte fra kloss hold.

Da kampen gikk inn i det siste kvarteret av ordinær spilletid, fortsatte Mali å dominere ballen, passerte mer nøyaktig og slapp inn langt færre feil, men Ekvatorial-Guinea holdt trykket oppe.

Djenepo animerte det maliske angrepet, men klarte ikke å tvinge frem et gjennombrudd, og etter 95 minutter uten mål gikk den siste kampen av de 16 siste til overtid.

Les alle nyhetene, siste nyheter og oppdateringer om koronaviruset her.