Home » Elbilen utnytter krisen og vinner terreng

Elbilen utnytter krisen og vinner terreng

by Peter Østbye

Andelen elbiler i nyregistreringer er nesten 90 % i Norge og har nådd ny rekord i Storbritannia. Kan dette allerede være begynnelsen på slutten for termiske og hybridmodeller?

Vil elbilen erstatte bensin, diesel og til og med hybrid i Europa i 2022? Det er altfor tidlig å si, men allerede skilt tyder det på at utbygging ser ut til å være på vei, til tross for et nettverk av ladestasjoner som er sørgelig utilstrekkelig for mange bilister. I noen markeder drar imidlertid elektrisk fremdrift godt av krisen: produsenter, som mangler halvledere og andre viktige elementer, foretrekker naturligvis å selge dyrere og … elektriske modeller. Selv uten å tvinge kundens hånd, styrer de ham fortsatt tydelig ved å redusere mulighetene til tradisjonelle kjøretøy på den ene siden og dermed forlenge leveringstiden. Konsekvens: Elbilen oppnår rekordmarkedsandeler enkelte steder. Selv om denne trenden kan roe seg ned med den nylige generelle prisøkningen på elektriske varer.

I Norge dominerer allerede elbilen

Økningen i elbilsalg i Norge er slående: Markedsandelen deres har økt fra 52,8 % (Q1 2021) til… 82,9 % (Q1 2022)! Dette gikk særlig på bekostning av plug-in-hybrider, hvis salg kollapset, kanskje et tegn på at denne såkalte «overgangsteknologien» allerede er i ferd med å gå tom.

Samme observasjon på andre siden av kanalen. De siste tallene for bilmarkedet er alarmerende, med ytterligere 14,3 % nedgang i mars. Den nådde sitt laveste nivå siden 1998, og dette kommer elektriske kjøretøy til gode, hvis andel nå svinger mellom 15 og 20 %! Også her går dette på bekostning av termikken og fremfor alt batterihybridene som går kraftig i stå. I tillegg lar fremveksten av elektriske kjøretøy Kia ta forbi den engelske lederen, foran Ford: med Toyota er koreaneren et av få merker som gjør fremgang. Og det er ingen overraskelse, siden den asiatiske gruppen nå tilbyr en ganske interessant katalog over elektriske kjøretøy, mens Ford bare tilbyr Mustang Mach-E.

Sammenlign den virkelige autonomien til de beste elbilene i henhold til vår standardiserte målesyklus. Batterikapasitet, forbruk, autonomi, vi forteller deg alt!

Publisert på 04.07.2022 oppdatert 04.07.2022

You may also like

Leave a Comment