Home » Emigranter kommer hjem – sekunde.lt

Emigranter kommer hjem – sekunde.lt

by Thure Lindhardt


Retningen til de som leter etter et bedre liv endrer seg til fordel for Panevėžys. Det anslås at tilstrømningen av hjemvendte fra utlandet til hovedstaden Aukštaitija har økt med nesten 90 % på fem år. Fagarbeidere motiverer et slikt sprang med økende jobbmuligheter, økt attraktivitet i byen og rimelige boliger. Flertallet av tidligere emigranter nevner imidlertid et annet avgjørende motiv: hjemlengselen og kjære.

Fra og med denne høsten gjør Laura Dulevičienė seg litt mer komfortabel i Panevėžys. Etter sju år i Norge reiste kvinnen tilbake til Litauen med familien. Laura kommer fra Taurag og Panevėžys var en helt fremmed by for henne til nå. Men mannen hennes er født og oppvokst her.

«Mannen planla å starte sin egen virksomhet, og det er bedre om miljøet er kjent, men han kan alltid be slektninger om hjelp, sier Laura.

Familien returnerte til Litauen i en utakknemlig pandemi. Dette hindret imidlertid ikke den tidligere emigrantens forretningsplaner fra å åpne egen garasje. L. Dulevičienė fleiper med at maskiner svikter selv under karantenen, så ektefellen hennes har alltid en jobb. Hun er frisør av yrke og har ikke hastverk med å komme tilbake i jobben. Det er tross alt tre barn hjemme, hvorav de to yngste går i barnehage til høsten.

«Jeg hjelper mannen min litt og akkumulerer stadig for å kunne jobbe igjen. Du er redd for hvordan du skal finne kundebasen din. Men først må jeg temme Panevėžys, sier Laura.

Bestemte seg spontant

Ifølge L. Dulevičienė immigrerte den eldste sønnen, som først var ferdig med første klasse i Litauen, til Norge, ingen problemer med å integrere seg i den litauiske skolen da han kom tilbake til Panevėžys. Familien kommuniserte kun på litauisk, sønnen leste litauiske bøker,

«Kanskje mye avhenger av barnet om de vil lære eller ikke. I det minste i vårt tilfelle var det ingen problemer, sa moren hennes.

Det eneste som overrasker tidligere emigranter er den lokale kommunikasjonskulturen. I Norge er størrelsen på jobben og lommeboken ifølge L. Dulevičienė ikke viktig i det hele tatt – alle behandles likt – både av bankmannen og renholdspersonalet. Tidligere emigranter syntes dette gapet var veldig tydelig i Litauen.

«Denne respektløsheten og kommunikasjonskulturen er litauernes svake side. Men viktigst av alt, vi er alle sammen nå. Hovedårsaken til hjemkomsten var familiens lengsel. Og barna var lei seg for å vokse opp uten besteforeldrenes kjærlighet. Vi kom for en tre ukers ferie i året i beste fall. Det tar mye mer tid å ha en sterk forbindelse, sier L. Dulevičienė.

Les mer i andre nummer av 29. juli.

You may also like

Leave a Comment