Home » En annen fotballmodell i Litauen er skandinavisk, inkludert foreldreidrett

En annen fotballmodell i Litauen er skandinavisk, inkludert foreldreidrett

by Thure Lindhardt

I følge Aivaras Meškinis, teknisk direktør i Ataka, er det verdt å lære av skandinaviske idrettsklubber hvordan man kan motivere barn til å delta i idrett, for å skape et trygt miljø og fremfor alt å involvere foreldre i barneidrett.

A.Scarbalius oppfordrer til å endre holdninger til frivillig arbeid for voksne. Hvis du slipper tanken «Jeg har ikke tid, jeg betaler penger – du trener barnet mitt», forbedres livskvaliteten betraktelig.

«I Danmark og andre skandinaviske land fungerer systemet slik: Foreldre er involvert i barns kroppsøving fra barnehagen og utover. Foreninger tilbyr foreldre å stille frivillig til barneopplæring for å støtte trenere. Uten et tilstrekkelig antall frivillige foreldre starter ikke opplæringen engang. En stor del av foreldrene er engasjerte og beholder trenerlisensene for nybegynnerklassen. Når man trener barn i alderen 5-8 år, jobbes det mye med å trene motorikk og koordinasjon, så foreldrene kan gjøre dette perfekt, sier A. Skarbalius.

Han og partneren hans utviklet Auri-Dohm-metodikken for å trene småbarn og trene foreldre, som også brukes i fotballklubben Ataka.

«Senere blir det sportslige særtrekket til talentfulle barn tydelig, og da velger barn mellom 9 og 10 år som ønsker å spille bedre fotball fotballklubber med profesjonelle trenere. Hvis du bare vil spille fotball med vennene dine, kan du fortsette å trene i en lokal klubb. Og det blir ofte værende hele livet. Han begynte med idrett før han ble uteksaminert fra skoler og videregående skoler. Voksne spiller amatørliga med venner i denne lokale klubben for moro skyld. Når de får barna sine, trener de dem akkurat som foreldrene, som allerede spiller i klubbens A-divisjon på dette tidspunktet. Det er en fantastisk sirkel som formidler holdning og kjærlighet til en sunn, atletisk kropp og som også bidrar til å skape et lokalsamfunn, fortsetter A. Skarbalius.

Dette viser etter hans mening riktig strategi for at staten skal støtte idretten.

«Det er dette den skandinaviske modellen er basert på – de investerer mye i det grunnleggende og infrastrukturen til alle idretter og håper at folk elsker sporten fra en tidlig alder og liker den. Dette er en langsiktig tilnærming fordi trening er sunnere og koster staten mindre. Jeg er veldig imponert over hele det skandinaviske utdanningssystemet for barneidrett, jeg tror på det, understreker A. Skarbalius, representant for HB Køge fotballklubb og teknisk direktør fotball i Capelli Sport.

I Norge er denne modellen for kroppsøving støttet og finansiert av Norges olympiske komité, kommuner og politikere mener at norske toppidrettsutøveres suksess bestemmes av et godt grunnlag – den gode organiseringen av idretten fra tidlig alder i kommunene. region.

FC «Ataka» nootr./Aivaras Meskinis

«Den nordiske idrettsorganisasjonen er trolig den mest suksessrike i verden. 9 av 10 barn under 13 år driver med idrett der. Vi ønsker å adoptere det vi synes er best. Idrettsutdanningssystemet deres er basert på begrepet «idrett for alle» dette konseptet er integrert i alle idrettspolitiske dokumenter og lederutviklingsprogrammer. Folkeidretten for barn og unge behandles som det viktigste leddet i idrettssystemet. Derfor er denne lenken viet mye oppmerksomhet. Norge, som vant flest medaljer ved siste vinter-OL, gir relativt lite penger til stipend for toppidrettsutøvere fordi hovedfokuset her i landet er på deres opphav: Alt starter med barn, foreldre og grupper, oppsummerer A. Meškinis.

Ataka vil bruke den skandinaviske modellen for frivillig frivillig arbeid primært i distriktene Justiniškės, Vilkpėdė og Pilaitė i hovedstaden. Allerede i september startet observasjonen av foreldrene til 5-6 år gamle barn under fotballtrening.

«Foreldre er den største autoriteten og forbildet for et barn. Barnet kopierer både de gode og dårlige egenskapene til foreldrene. Så trening er et flott sted å vise barna foreldreledelse. Det er ikke for ingenting at foreldre i Norge og andre nordiske land som jobber frivillig i barneidrett blir omtalt som sportsdirektører, sier A. Meškinis.

I det første året av prosjektet er det planlagt å inkludere minst 10 foreldre hvis barnehagebarn deltar på fotballtrening i Vilnius. Foreldre lærer, hjelper til med trenere og tilegner seg kunnskapen de trenger for å utdanne barna sine. Atakos-trenere vil besøke danske og norske fotballklubber hvor de vil lære hvordan de kan involvere foreldre i Vilnius Community Sports Leaders Program. Rundt 60 barn deltar i det skandinaviske modellprogrammet denne sesongen, og deretter kommer ytterligere 60 barn til hvert år.

«I de nordiske landene deltar 80-90 prosent av barn mellom 6 og 12 år i organisert idrett og mange foreldre driver med frivillig arbeid: Foreldre trener barna sine, arrangerer konkurranser og alle klubber er sterkt avhengige av frivillige foreldre.» Deltakelse. Forskning viser at aktiv deltakelse fra foreldre er svært viktig for barn – det motiverer og øker ikke bare barnas atletiske fremgang, men forbedrer også trivselen til de involverte foreldrene, skaper et bedre forhold mellom foreldre og barn, sier A. Meškinis. .

Til sammenligning: mindre enn 30 % av befolkningen i Litauen driver med sport. Studenter. A.Meškinis nevner andre problemer: dårlig kvalitet på barneidrettsprogrammet, ekstremt lav foreldredeltakelse i ikke-formell barneidrettstrening.

«Frivillige ledere-programmet kommer barn, deres foreldre og lokalsamfunn til gode, men det koster mye. I Vilnius betales stadioner eller treningssentre av sportsklubber som driver NSA-aktiviteter, mens det i andre europeiske land er gratis! Infrastrukturleie markedsfører nå populæridrett for barn sterkt og øker kostnadene som veltes over på foreldrene. Det er også viktig å sørge for vedlikehold av stadionene, snørydding og montering av garderober. Kommunene bør ta ansvar for å gjøre idretten tilgjengelig og rimelig for alle, slik at infrastrukturen er attraktiv og ikke frastøtende, sier A. Meškinis.

Det første besøket av Atakos-trenere til Norge for å ta over beste praksis er planlagt i slutten av september.

Det litauiske fotballforbundet (LFF) implementerer en belgisk modell av Anderlecht-systemet i landet, som koster rundt 0,5 millioner LTL årlig. Euro.

You may also like

Leave a Comment