Home » En atypisk jaktscene stiller spørsmål ved isbjørnmenyen

En atypisk jaktscene stiller spørsmål ved isbjørnmenyen

by Thure Lindhardt

Et reinsdyr svømte og ble drept av en isbjørn i en førstefilmet jaktscene. Når pakkisen smelter under føttene hans, kan kongen av Arktis endre matvanene sine.

På den norske skjærgården på Spitsbergen vil alt skje 21. august 2020, når havisen har trukket seg tilbake og med seg selene hvis bjørn spiser: En ungbjørn jager en hannrein i det iskalde vannet, tar igjen ham, drukner ham og bringer ham tilbake til jorden for å sluke ham.

Forbløffet filmer et team fra en nærliggende polsk vitenskapsstasjon scenen og dokumenterer jakten på de to pattedyrene for første gang.

– Det så ut som en dokumentar, sa Izabela Kulaszewicz, biolog ved universitetet i Gdansk, til AFP. «Du kunne nesten høre fortellerstemmen i bakgrunnen si at dette er en begivenhet du absolutt må se, siden vi sannsynligvis aldri vil se noe lignende igjen.»

En sekvens så utypisk at hun tegner en sammen med to andre forskere Artikkel publisert i et vitenskapelig tidsskrift .

Ifølge dem er episoden en del av en serie observasjoner som antyder at isbjørnen er mer sannsynlig å ty til jordiske byttedyr for å overvinne vanskeligheten med å sette labben på sel.

På Svalbard, et område tusen kilometer fra Nordpolen, hvor skilt varsler om rovdyret, møter rundt 300 stillesittende bjørner rundt 20.000 reinsdyr.

Ifølge forfatterne av artikkelen har tegnene på predasjon mellom de to artene økt de siste tiårene.

Det er to forklaringer på dette: tilbaketrekkingen av pakisen, som holder bjørn lenger på fastlandet, og økningen av rein på Svalbard siden jakt ble forbudt i 1925.

Denne tilsynelatende nye predasjonen bør imidlertid ikke overtolkes, som andre eksperter bemerker.

«Hvis isbjørn drepte rein på 1950- eller 1960-tallet, ville det vært svært vanskelig å se fordi det var få mennesker, få bjørner og få reinsdyr på Svalbard», argumenterer Andrew Derocher, professor ved University of Alberta.

– Opportunistisk jeger –

Selv om ringsel eller skjeggsel er deres favorittdelikatesser med sitt kaloririke fett, er bjørner opportunister og har også blitt sett spise. Egg , Babyfugler, gnagere og til og med Delfiner .

Ved 70 og 90 kg i voksen alder vil reinen også være et godt kosttilskudd for bjørn om sommeren, en tid med de «magre kyrne» som har en tendens til å forlenges etter hvert som temperaturen øker.

To dager etter å ha blitt filmet av polske forskere, ble den samme bjørnen sett sluke et annet reinsdyrkadaver.

– Rein kan være viktig for i hvert fall noen bjørner hvis de må holde seg på bakken over lengre tid, sier norsk ekspert Jon Aars, medforfatter av artikkelen.

Ifølge eksperter vil imidlertid ikke dette tilpassede kostholdet være en redningsplanke for isbjørnen. Kritisk truet innen 2100 .

– Selv om et og annet vellykket predasjonsforsøk på rein kan være bra for en bjørn eller to (og media) på kort sikt, tror jeg ikke det vil gjøre mye for isbjørnen eller reinbestanden, sa professoren. Ian Stirling fra Canadian Wildlife Service.

Som en dyktig svømmer – dens latinske navn er ursus maritimus – kan isbjørnen rett og slett ikke holde tritt med reinen over lange strekninger på land eller overopphetes.

Andre steder i Arktis er karibu, som reinen kalles i Nord-Amerika, ikke et like lett bytte som deres svalbard-søskenbarn, hvis årvåkenhet ser ut til å ha blitt svekket siden jaktforbudet.

«De er også større dyr og har utviklet seg med landlevende rovdyr, nemlig ulver, jerv og grizzlybjørner på tundraen, noe som gjør dem vanskeligere byttedyr,» observerer Geoff York i naturvernorganisasjonen Polar Bears International.

Fremtiden for bjørn ser mørk også ut på Svalbard og omegn.

«Det er ikke nok is til å mate en isbjørnbestand,» sier Andrew Derocher. – Gitt trenden tror jeg isbjørnbestanden i Barentshavet, som inkluderer Svalbard, vil forsvinne dette århundret.

phy / map / adc

You may also like

Leave a Comment