Home » En australsk milliardær ønsker å se et ferdig ammoniakkdrevet skip innen neste år

En australsk milliardær ønsker å se et ferdig ammoniakkdrevet skip innen neste år

by Thure Lindhardt

Den australske Kalan-gruvemilliardæren Andrew Forrest har utfordret laget sitt. Han vil at selskapet hans skal bruke verdens første ammoniakkdrevne skip allerede i 2022.


© «MMA-Offshore»

Dette er ikke første gang Forrest har demonstrert miljøhensyn. Forresto-gruvene har hydrogendrevne lastebiler og ammoniakkdrevne lokomotiver flytter malmen. Det er sant, dette er bare en test og et ammoniakkdrevet skip ville ikke vært annerledes. Slike teknologier tar lang tid å utvikle før de er tilstrekkelig økonomiske.

Det er også liten konkurranse på dette området. Forrestos Fortescue ønsker å være den første, men finske Wartsila utvikler også en ammoniakkdrevet marinemotor sammen med en partner i Norge. Dette prosjektet forventes å komme i vannet allerede i 2023, så Fortescue ser ut til å ha valgt datoen deretter.

Fortescue Future Industries planlegger å bygge om det 75 meter lange skipet som nå seiler utenfor kysten av Australia og New Zealand. Den vanlige jobben til dette skipet er å flytte last til offshore borerigger. Det er ikke et stort lasteskip, men det ville vært en begynnelse. MMA Leveque bruker for tiden Cummins dieselelektriske motorer med en total effekt på 6.920 hestekrefter. Det er foreløpig ikke kjent hvilke motorer som vil brenne ammoniakk, men det vil sannsynligvis bare være modifiserte forbrenningsmotorer.

Ammoniakk, NH3, er ikke et helt rent drivstoff. Spesielt for å kunne bruke ammoniakk må motoren ha nådd driftstemperatur, noe som krever en annen type drivstoff. Dermed unngås høyere nitrogenoksidutslipp. I tillegg er en slik motor iboende ineffektiv – noen ammoniakkmotorer gjenvinner bare 21% av energien som brukes til å syntetisere slike drivstoff. Hva er fordelen? No CO., LTD2 Utslipp.

Hydrogen eller batterier ville vært et enda bedre alternativ til fossilt brensel, men så langt har disse teknologiene vært vanskelige å få tak i. Ammoniakk, for eksempel, er et alternativ, siden CO anses å være den største fienden til regulatoriske krav2. Andre sektorer eliminerer raskt fossilt brensel, så skipsfarten står for 17 % av CO. kan være ansvarlig2 Utslipp. Men endring er allerede i gang og ammoniakk kan være en løsning.

You may also like

Leave a Comment