Home » En av Norges høyeste trebygninger streber etter å være den mest økologiske

En av Norges høyeste trebygninger streber etter å være den mest økologiske

by Peter Østbye

Spor X er en av Norges høyeste trebygninger. Dark Arkitekters prosjekt har som mål å være Skandinavias mest økologiske kontorbygg.

  • Spor X er fremtidens arbeidsplass som redefinerer ideen om bærekraft i bygningsdesign.
  • Bygningen ble oppført utelukkende av massivt og limt tømmer.
  • Nøkkelordene i dette prosjektet er: bærekraftig utvikling og lokalitet.
  • Standardene introdusert i SporX muliggjorde BREEAM-sertifisering på enestående nivå.

Det 10 etasjer høye bygget ble oppført som en del av et prosjekt for å utvikle og utvikle Drammen sentrum, en by 41 km fra Oslo. Fra første etasje og oppover bygges Spor X i sin helhet i heltre og laminert tre, både når det gjelder strukturen, fasaden og hele interiøret og heissjakter, noe som er en skikkelig sjeldenhet.

Bygningen tilbyr 6,8 tusen. kvadratmeter bruksareal og består av en to-etasjes sokkel med søylebjelkekonstruksjon i limtre og to høyvolum forbundet med en glasert kobling, hvis struktur består av søyler og bjelker av krysslaminert tre. Fasaden til Spor X er også laget av tre, noe som understreker dens egenart fra utsiden.

Det var en utfordring

En brannvernutfordring var bruken av en trekonstruksjon, inkludert bygningskjernen, som skulle bære minst 120 minutter. DARK-teamet jobbet med brannsikkerhetsingeniører. og produsenter av CLT-tre og Splitkon og Rockwool-isolasjon, noe som fører til godkjenning av heltrekonstruksjon i forhold til restriktive forskrifter. Ved å implementere brannsperren i himlingslinjen kunne man unngå å lukke konstruksjonen nedenfra. Dermed ble treplatene og bjelkene som støttet dem eksponert, noe som bidro til å øke kontorplassen.

I våre prosjekter bruker vi tre i konstruksjon, på fasade og i interiørdesign. Det er et naturlig og økologisk materiale og samtidig lett tilgjengelig og rimelig. Tre er en fornybar råvare. Med bærekraftig skogforvaltning er ressursene praktisk talt uuttømmelige. I forhold til vekten har den eksepsjonelle bæreparametre og høye isolasjonsegenskaper. Bruken reduserer karbonutslippene betydelig, sier han Sebastian Grzesiak, administrerende direktør og partner hos Mørk arkitekt.

Bærekraftig utvikling og lokalt

Viktigere er at CLT-treelementene ble produsert i Splitkon-fabrikken, som ligger en halvtime unna byggeplassen, og selve treverket kommer fra de omkringliggende skogene, noe som bidro betydelig til CO2-reduksjonen under byggingen av bygget. Nøkkelordene i dette prosjektet er: bærekraftig utvikling og lokalitet. Sammen med investoren tok arkitektene et bevisst valg og fokuserte også på å maksimere bærekraftig utvikling på et sted hvor tre ikke kunne brukes på grunn av behovet for en mer holdbar finish. Det eneste stedet betong dukker opp er i første etasje, hvor gulvet er polert betong som inneholder resirkulert glasstilslag levert av det lokale selskapet Norsk Recycling.

Bygget ligger i sentrum, rett ved kollektivknutepunktet, noe som gjør at parkeringsplassene tilhørende bygget helt kunne sløyfes. Parkeringsplasser er erstattet med sykkelparkeringsplasser. Arkitektenes idé bygger på en forutsetning om at anlegget fleksibelt skal tilpasses fremtidige arbeidsformer, med stor vekt på fellesskap og mellommenneskelige samhandlinger. Den innglassede delen av bygningen i første etasje var fylt med en co-working-sone, restauranter og konferanserom i 1. og 2. etasje, noe som gir mulighet for en visuell utvidelse av rommet samt en rekke romsekvenser og en følelse av fellesskap. i det indre av bunnen av de to tårnene i bygningen.

Standardene introdusert i SporX muliggjorde BREEAM-sertifisering på Outstanding-nivå med en score på 92 poeng, der terskelkravet er 85 poeng. Som eneste implementering ble bygget tildelt bærekraftsprisen til byggebransjen i Norge i 2021.

Bygget er et resultat av tett samarbeid og en kombinasjon av kompetansen til Dark Arkitekter og Concrete Pole Buskerud-Vestfold, Frihetsgrad, Rambøll, Sink og Vestaksen Eiendom.

Likte du artikkelen? Dele!

You may also like

Leave a Comment