Home » En billion dollar i et pensjonsfond. Nordmenn investerer penger fra olje i Polen

En billion dollar i et pensjonsfond. Nordmenn investerer penger fra olje i Polen

by Gunnar Garfors

Verdens største pensjonsfond har slått rekord – det tjener allerede 1 billion dollar i inntekter. For hver nordmann er det nesten 700.000. zloty. Dette resultatet skyldes olje og vellykkede investeringer rundt om i verden. Nordmenn investerte rundt 12 milliarder PLN i Polen. Noen av disse er aksjer i nesten 100 selskaper notert på Warszawa-børsen som har hatt gode overskudd i år.

Norges statseide Norges Bank Investment Management er verdens største pensjonsfond. Det har nettopp slått en all-time rekord – verdien av de akkumulerte eiendelene i form av aksjer, obligasjoner og andre finansielle instrumenter passerte rundt 1 billion dollar (over 7,8 billioner norske kroner).

Media over hele verden skriver om fondets investeringer, som inkluderer aksjonærer i selskaper som Apple, Nestle, Google, Royal Dutch Shell og Microsoft. Faktisk investerte han mesteparten av pengene sine i dem – fra 5 milliarder dollar til 8 milliarder dollar som kan tilskrives hver av dem individuelt.

Selv om det norske pensjonsfondet er mest interessert i selskaper fra Nord-Amerika (hovedsakelig fra USA), er nesten en tredjedel av investeringene også gjort i Europa, inkludert Polen.

Se også: Investorer på pendelen. Så langt er de ikke redde for PiS

Nordmenn har allerede investert i nærmere 100 selskaper notert på Warszawa-børsen. Data fra slutten av 2016 viser at de har aksjer i nøyaktig 92 selskaper verdt rundt 2,5 milliarder PLN. I tillegg vil PLN 9,5 milliarder bli investert i polske obligasjoner, hovedsakelig statsobligasjoner.

Ingen andre land i Sentral- og Øst-Europa nyter slik interesse fra det norske fondet som Polen. Til sammenligning: han eier mindre enn 10 prosent av tsjekkiske aksjer. hva er på polsk. Og selv eksponeringen i Tsjekkia, Ungarn, Romania, Ukraina, Litauen, Latvia og Estland til sammen er mindre enn halvparten. Den investerer ikke engang i andre land i regionen.

Hva investerer nordmenn i Polen?

De eier mesteparten av pengene sine i aksjene til KGHM i Lubin – for over PLN 186 millioner. Like bak verdens ledende sølv- og kobberprodusent ligger CCC Group, som lager sko (173 millioner PLN). På det nederste trinnet på pallen er landets ledende bank, nemlig Pekao (PLN 145 millioner).

Det norske fondet har aksjer verdt over PLN 100 millioner i totalt ni polske selskaper. Tariffen er supplert med: Orange, BZ WBK, Eurocash, mBank, PKO BP og PZU. Totalt har 76 av 92 selskaper mer enn én million dollar, det vil si rundt 3,6 millioner PLN. De mest kjente er oppført i tabellen:

De mest kjente polske selskapene der nordmenn holder over en million dollar
Forfølge Verdi av aksjer (i millioner PLN) Forfølge Verdi av aksjer (i millioner PLN) Forfølge Verdi av aksjer (i millioner PLN)
KGHM 186 PZU 119 Wawel 19
CCC 173 Bank Millenium 51 Venn 16
pekao 145 Forte møbelfabrikk 50 idébank 15
Oransje Polen 138 PKP Cargo 38 PGNiG 15
Bank Zachodni WBK 133 Bank BGŻ BNP Paribas 38 Cyfrowy Polsat 8
euro kontanter 133 LPP tretti forretningsbank 7
mBank 131 *Alior Bank* 26 Kråke 7
PKO BP 130 Budimex 24 lotus 5
Kilde: Norges Bank Investment Management

Bare i år tjente nordmenn mye penger på polske aksjer. Ved individuelle, største investeringer telles fortjenesten i tosifrede millioner zloty. Utbyttet er 30 prosent for KGHM, 40 prosent for CCC og 10 prosent for Pekao.

Interessant nok var Lotos i stand til å tjene mest mulig av selskapene som er oppført i tabellen ovenfor. Og fondet har relativt lite penger. 62 % var på tur. fordel. Litt mer enn LPP (eiere av klesmerkene Reserved og Cropp).

Selvfølgelig var ikke alle «skudd» nøyaktige, men de er definitivt i mindretall for de største investeringene. 10 prosent siden begynnelsen av året til tross for boomen på Warszawa-børsen. Listene til produsenten av husholdningsapparater – Amica Group – falt. Nordmennene sitter på flere millioner zloty i aksjene sine. Nominelt tapte de imidlertid mest penger på Orange Polska-aksjer, som bare er ned 5 %, men med et beløp på PLN 138 millioner tapte de flere millioner zloty.

Årets resultater kommer fra norske investeringer i utvalgte selskaper notert på Warszawa-børsen
Forfølge Resultat hittil i år Forfølge Resultat hittil i år Forfølge Resultat hittil i år
lotus 62 % mBank 26 % pekao 10 %
LPP 60 % PGNiG 26 % Cyfrowy Polsat 8. %
PZU 44 % PKO BP 25 % euro kontanter 2 %
CCC 40 % Alior 19 % forretningsbank -4 %
PKP Cargo 37 % Budimex 18 % Oransje Polen -5 %
Kråke 32 % Bank Zachodni WBK 16 % Wawel -7 %
KGHM tretti% Bank BGŻ BNP Paribas 16 % Forte møbelfabrikk -9 %
Bank Millenium 29 % idébank 14 % Venn -10 %
Kilde: Norges Bank Investment Management

Etter $190 000 per hode

Det norske pensjonsfondet (Norges Bank Investment Management), i motsetning til private pensjonsfond i Polen (OFE), er en statlig institusjon. Forskjellen er at det norske fondet ikke er et typisk pensjonsfond. Det ble grunnlagt for å «skape velstand for fremtidige generasjoner» – dette er slagordet på nettsiden.

Det samles inn penger i tilfelle olje- og gassproduksjonen som nordmenn bygde sin formue på, tar slutt på et tidspunkt i fremtiden. Det er anslått at dette vil være tilfellet om ca 60 år. Salg av råvarer genererer midler til investeringer som kan brukes for fremtiden.

Men fra i fjor bestemte den norske regjeringen seg for å bruke noe av pengene da det ikke var nok penger til å dekke løpende budsjettutgifter. Viktigere er at myndighetene ikke har full frihet til å ta tak i disse pengene, for at de ikke skal spre seg for raskt. Bare en liten del av den er tilgjengelig for deg hvert år og i nødssituasjoner.

Fondet ble etablert i 1998 og forvalter mer penger hvert år, noe som er en positiv overraskelse for nordmennene selv. Den siste statistikken viser at eiendelene akkumulert i dem allerede utgjør mer enn det dobbelte av det årlige bruttonasjonalproduktet (BNP) i hele økonomien. De opprinnelige forutsetningene var at det ville være omtrent halvparten av størrelsen innen 2020.

For hver innbygger i Norge (fra babyer til seniorer) er det omtrent 190 000. Dollar fra fondets trillion dollar pool. Det blir rundt 684 tusen. PLN per innbygger. Til sammenligning: Polske åpne pensjonsfond har i dag eiendeler på nesten PLN 180 milliarder, det vil si 4743 PLN per person. En slik sammenligning sier imidlertid ingenting om effektiviteten til investeringsfondene, siden de mottar helt forskjellige beløp i begge tilfeller.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment