Home » En blek frykt grep europamesteren. Han visste at han var skyldig, men rivalene forsto det. Det var ingen protestfriidrett

En blek frykt grep europamesteren. Han visste at han var skyldig, men rivalene forsto det. Det var ingen protestfriidrett

by Erlend Loe

Nordmannen Jakob Ingebrigtsen vant 5.000 m under friidretts-EM i München. Sølv gikk til spanjolen Mohamed Katir, bronse til Italias representant, Yemaneberhan Crippa.

se videoen

Lewandowski eller Messi? Vi spør fans i Barcelona. En enorm forskjell

Ingebrigtsen gikk av banen, så skalv for gull

Løpet imponerte i utgangspunktet ikke med sitt høye tempo, som endret seg i de tre siste rundene. Ingebrigtsen bestemte seg for å utvide innsatsen og tok ledelsen med 1000 meter igjen. Crippa og Katir fulgte etter ham. Nordmannen triumferte til slutt med resultatet 21.13.13. Den andre var Katir – 13/22/98, og den tredje var Crippa – 13/24/83.

Polakken ventet allerede på prisen. Plutselig «zonk». Det er ingen medalje. Hun har ikke lest den

Selv om Ingebrigtsen triumferende strakte hendene etter å ha passert målstreken og kjørte den tradisjonelle æresrunden med det norske flagget, var han svært bekymret for medaljens skjebne. Dette er fordi Hugo Hay falt under løpeturen. Jakob fulgte etter ham og tok, for å unngå en kollisjon med franskmennene, noen skritt til siden. Han visste godt at han kunne ha tapt en medalje for det.

– Hvis du ikke løper helt rent, så vær redd … Jeg hadde ingen mulighet til å stikke av, men jeg gjorde mitt beste og tror jeg løp ærlig – sa europamesteren i NRK fjernsyn. Lite visste han imidlertid at rivalene hans ignorerte det.

Da journalister fra Norges dagbladet.no spurte om Mohamed Katirs hendelse, visste han i utgangspunktet ikke nøyaktig hva som foregikk. Først etter en stund ble han vist hele situasjonen. Spanjolen så på den og så ingenting som kunne beskrives som juks.

I løpet av denne tiden foretok det spanske friidrettsforbundet flere telefonsamtaler mens journalister lyttet og lurte på hva som var i ferd med å skje. Noen minutter senere sa spanjolene at norgesmesterne kunne puste lettet ut. – Vi planlegger ingen protest – en klar beskjed fra representanten for det spanske friidrettsforbundet.

– Jeg vil tjene gull ærlig. I fjor slo jeg Jakob i Monaco. Jeg kan gjøre det igjen – sa Katir, fornøyd med tittelen som toer på det gamle kontinentet. Så la den spanske løperen til at slike situasjoner ville skjedd mindre dersom antall deltakere i finalen hadde blitt redusert. – Hvis vi har 24 utøvere i et løp, skjer det her. Det som skjedde med Jakob var ikke en diskvalifikasjon, sa Mohamed Katir.

Ingebrigtsen forsvarte tittelen Europamester han hadde vunnet i Berlin for fire år siden. I EM i München starter nordmannen over 1500 m. På denne distansen vant den oppsiktsvekkende 21-åringen tittelen toer i Eugene, ett år tidligere vant han OL-gull i München Tokyo.

You may also like

Leave a Comment