Home » En brystkreftpasient skrev en begjæring til helseministeren om refusjon av trastuzumab derukstecan

En brystkreftpasient skrev en begjæring til helseministeren om refusjon av trastuzumab derukstecan

by Peter Østbye

Kvinner med avansert brystkreft kan ikke regne med det mest moderne medikamentet Trastuzumab Derukstecan, den såkalte «trojanske hesten», som ikke refunderes i vårt land. En av pasientene sendte en begjæring til helseministeren i denne forbindelse. Materiale til magasinet «Polska i Świat».

– Jeg prøver å leve så normalt som mulig, jeg nyter hver dag – sier Aleksandra Wiederek-Barańska, som lider av avansert brystkreft. Som ung mor fant hun ut om sykdommen. «Som en person som ble voksen og startet en karriere, trengte jeg å ta en pause og fokusere på å kjempe for livet mitt,» sier hun.

På Internett viser hun hvordan hverdagen til en onkologisk pasient er. Hun er oppmuntrende og opplysende og har nylig blitt stemmen til andre brystkreftpasienter. I begjæringen til helseministeren skriver han om et banebrytende, ekstremt effektivt medikament og krever refusjon.

Aleksandra Wiederek-BarańskaInstagram/olawiederekbaranska

– Vi polske pasienter er ofte nederst på listen og har ikke tilgang til disse moderne kreftbehandlingene – understreker Aleksandra Wiederek-Barańska.

«Trojansk hest» av onkologi

Kvinnen tar trastuzumab derukstecan, et medikament som har toppet listen over terapier som spesialister sier bør være en refusjonsprioritet de siste to årene.

Presidenten for den polske foreningen for klinisk onkologi, professor Piotr Wysocki, uttaler at trastuzumab derukstecan «introduserer mange ganger flere cellegiftmolekyler i cellen». – Legemidlet forlenger livet til kreftpasienter og forlenger progresjonsfri overlevelse, som enkelt sagt er tiden da sykdommen er under kontroll – forklarer Dr. Barbara Radecka fra Opole Oncological Center.

Stoffet har til og med blitt kalt «trojanske hesten for onkologi». – I fjor ble resultatene av en studie møtt med stående applaus på verdens største onkologikonferanse. «Så dette er et medikament som ikke bare vi leger, men hele pasientmiljøet venter på,» sier Dr. Joanna Kufel-Grabowska fra det medisinske universitetet i Gdańsk.

Legemidlet er allerede refundert i blant annet Østerrike, Belgia, Bulgaria, Tyskland, Hellas og Norge. – For meg er dette livet. Uten dette stoffet ville jeg ikke snakket her – sier Elżbieta Kołodziejczyk, som er under behandling i Norge.

Hun finansierte de fire første infusjonene selv, da refusjonen ikke dekket kreftsykdommen hennes. Resultatene bekreftet at stoffet virker, jeg tar det gratis. – Ett hetteglass koster rundt PLN 15 000. Jeg må ha fire flasker – legger Elżbieta Kołodziejczyk til.

Legemiddelrefusjonsforhandlinger

Helsedepartementet svarte på spørsmål fra journalister om at presidenten for Health Technology Assessment and Tariff Systems Agency ikke anbefalte refusjon av stoffet på de foreslåtte økonomiske vilkårene.

– Pasientens liv står på spill, og på den andre siden står penger på spill. Takket være folk med god vilje har jeg samlet inn penger, og hvor mange pasienter er det som ikke vil samle inn? – Elzbieta Kolodziejczyk er overrasket.

Produsenten av stoffet forteller journalister at siste fase av refusjonsprosessen er i gang og samtaler pågår med Helsedepartementet. «Vi håper inderlig at vi på møtet som er planlagt tidlig i august kan komme til en avtale som vil gi polske pasienter tilgang til denne behandlingen så snart som mulig,» sa Urszula Żurek-Kucharska hos AstraZeneca.

– Du må tro at dette oppropet vil gjøre en forskjell. Jeg håper at sykdommen min ikke er meningsløs, men har en høyere hensikt – sier Aleksandra Wiederek-Barańska. Over 4000 mennesker signerte oppropet på bare noen få dager.

You may also like

Leave a Comment